luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Leziuni la nivelul nasului la copii: Cum acorzi primul ajutor

MedicalLeziuni la nivelul nasului la copii: Cum acorzi primul ajutor

Leziunile la nivelul nasului sunt frecvente la copii, mai ales la cei mici care sunt activi și curioși. Deși majoritatea leziunilor nu sunt grave, este important să acorzi primul ajutor corect pentru a opri sângerarea, a reduce umflarea și a preveni infecțiile.

Iată pașii de urmat pentru a acorda primul ajutor în caz de leziuni la nivelul nasului la copii:

Asigură-te că micuțul este calm

Este important să calmezi copilul înainte de a începe să acorzi primul ajutor. Frica și agitația pot agrava sângerarea și pot face mai dificilă examinarea nasului.

Aplică presiune pe nas

Pentru a opri sângerarea, aplică o presiune fermă și constantă pe nara care sângerează timp de 5-10 minute. Folosește un tampon de bumbac curat sau o bucată de pânză moale. Presiunea trebuie aplicată pe podul nasului, chiar deasupra nărilor.

Ține capul copilului ridicat

Apleacă ușor capul copilului în față pentru a preveni ca sângele să curgă în gât. Nu așeza copilul pe spate, deoarece sângele ar putea ajunge în plămâni.

Aplică gheață

După ce sângerarea s-a oprit, aplică o compresă rece pe nas pentru a reduce umflarea. Pune gheața într-o pungă de plastic și învelește-o într-o cârpă moale. Aplică compresa rece pe nas timp de 10-15 minute la un moment dat, cu pauze de 10 minute între aplicații.

 Monitorizează copilul

Urmărește copilul pentru a te asigura că sângerarea nu se reia și că umflarea nu se agravează. De asemenea, este important să fii atent la semnele de infecție, cum ar fi roșeață, durere, febră sau puroi care iese din nas.

Când să mergi la medic:

Sângerarea nu se oprește după 10 minute de presiune continuă. Există o deformare vizibilă a nasului. Copilul are dificultăți de respirație. Există sânge în ochi sau în gură. Copilul are dureri severe la nivelul nasului. Există semne de infecție, cum ar fi roșeață, durere, febră sau puroi care iese din nas.

Sfaturi suplimentare:

Nu introduce nimic în nasul copilului. Acest lucru ar putea provoca mai multe daune și ar putea împiedica sângerarea. Nu administra copilului medicamente pentru durere fără a consulta medicul. Încurajează copilul să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Oferă-i copilului multă dragoste și sprijin.

Rețineți că este important să solicitați asistență medicală dacă leziunea este severă sau dacă aveți nelămuriri.

Vezi si alte articole...