miercuri, iunie 19, 2024

Liber la atacuri asupra Rusiei cu F-16 și HIMARS din SUA. Putin scoate bomba nucleară

ExterneLiber la atacuri asupra Rusiei cu F-16 și HIMARS din SUA. Putin scoate bomba nucleară

Liber la atacuri asupra Rusiei cu F-16 și HIMARS din SUA. Putin scoate bomba nucleară. Nu există nicio restricție pentru utilizarea de către Ucraina a apărării aeriene furnizate de SUA, au raportat surse Washington Post.

Liber la atacuri asupra Rusiei cu F-16 și HIMARS din SUA. Putin scoate bomba nucleară. 

Oficialii americani încearcă să-l convingă pe președintele SUA și anturajul său să autorizeze folosirea armelor împotriva țintelor de pe teritoriul Federației Ruse.

Washington Post a raportat despre acest lucru, citând propriile sale surse din guvernul SUA.

Liber la atacuri asupra Rusiei cu F-16 și HIMARS din SUA

Washingtonul se confruntă cu presiuni din partea NATO și a mai multor aliați europeni cheie, a spus un oficial.

„Dacă nu pot fi atacate forțele ruse de cealaltă parte a liniei frontului pentru că se află de cealaltă parte a graniței, atunci, desigur, reduceți cu adevărat capacitatea forțelor ucrainene de a se apăra”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La rândul său, un oficial american a declarat pentru The Washington Post că nu există nicio restricție pentru utilizarea de către Ucraina a apărării aeriene furnizate de SUA pentru a doborî rachete sau avioane de luptă rusești deasupra teritoriului rus, dacă acestea reprezintă o amenințare pentru Ucraina.”

În urma lansării unei noi ofensive rusești în regiunea Harkov, un număr tot mai mare de țări europene au autorizat utilizarea propriilor arme pentru a lovi ținte în Rusia.

Rusia a emis un avertisment către Occident cu privire la livrarea planificată de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Belgia în acest an.

Moscova va percepe livrarea aeronavei ca pe o „acțiune semnal” a NATO „în sfera nucleară”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenției de presă de stat RIA Novosti.

Marile țări europene, precum Franța și Regatul Unit, au confirmat oficial că autorizează utilizarea rachetelor de croazieră Storm Shadow/SCALP EG în scopuri militare în Rusia.

Pe lângă Franța și Canada, Finlanda, Republica Cehă, Olanda, Statele Baltice, Polonia și Suedia au autorizat utilizarea armelor transferate pentru lovituri pe teritoriul Rusiei.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron este pentru „neutralizarea bazelor militare de pe care sunt lansate rachetele” către Ucraina.

Militarnyi a raportat anterior că secretarul general al NATO a cerut ridicarea interdicției de utilizare a armelor occidentale pentru a lovi ținte în Rusia.

Secretarul general a remarcat că acest lucru este important chiar acum, când o mare parte din lupte au loc la Harkov, nu departe de graniță.

The New York Times scrie că, după luni de apeluri din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ridica restricțiile, Casa Albă a început o reevaluare oficială – și aparent rapidă – pentru a stabili dacă un astfel de risc merită asumat.

Unii dintre consilierii lui Biden spun că schimbarea poziției lui este inevitabilă, potrivit European Pravda.

NYT sugerează că loviturile care folosesc arme fabricate de SUA ar putea fi limitate la ținte militare din interiorul granițelor Rusiei de unde forțele de ocupație atacă Ucraina, ca și poziția Germaniei.

De asemenea, se afirmă că Biden va menține probabil o interdicție privind utilizarea armelor americane pentru lovituri în adâncurile teritoriului rus sau împotriva infrastructurii critice.

Oficialii americani, vorbind anonim, spun că, dacă Biden își schimbă poziția, este puțin probabil să o anunțe. În schimb, obuzele și rachetele americane „vor începe să aterizeze asupra țintelor militare rusești”.

Rusia a emis un avertisment către Occident cu privire la livrarea planificată de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Belgia în acest an, potrivit Newsweek.

Putin scoate bomba nucleară

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut referire la avioanele F-16 ce vor fi livrate Ucrainei de către Belgia, un prim lot anul acesta.

Cele două națiuni au semnat în această săptămână un acord de securitate care include furnizarea Ucrainei a 30 de avioane de luptă construite de SUA pentru a-și intensifica apărarea pe fondul războiului în curs declanșat de Rusia.

„Încearcă să ne spună că Statele Unite și NATO nu se vor opri la nimic în Ucraina. Cu toate acestea, sperăm că exercițiile ruso-belaruse privind utilizarea armelor nucleare nestrategice care sunt în curs de desfășurare vor da un oarecare avertisment oponenților noștri, amintindu-le despre consecințele catastrofale ale unei escalade nucleare ulterioare”, a amenințat ministrul rus de Externe.

Premierul belgian Alexander De Croo a declarat, marți, la o conferință de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, că țara sa va furniza Ucrainei avioanele F-16 „cât mai curând posibil”.

„Scopul nostru este să putem furniza primele aeronave înainte de sfârșitul acestui an, 2024”, a spus el. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a livra câteva avioane anul acesta”.

De Croo nu a precizat că avioanele fabricate în SUA vor fi folosite „numai pe teritoriul ucrainean”.

„Tot ceea ce este acoperit de acest acord este foarte clar: este pentru utilizare de către forțele de apărare ucrainene pe teritoriul Ucrainei”, a spus el.

Însă dacă Washington admite utilizarea de către Ucraina a apărării aeriene furnizate de SUA pentru a doborî rachete sau avioane de luptă rusești deasupra teritoriului rus, atunci avioanele F-16 echipate cu rachete cu rază lungă de acțiune vor putea fi utilizate „din plin”.

Vezi si alte articole...