joi, februarie 22, 2024

Limita fină dintre manipulare și realitate

EconomieLimita fină dintre manipulare și realitate

Text scris de Petre Bogdan: În actualul context economic, social și mai ales politic trebuie să fac niște precizări exacte a ceea ce se întâmplă foarte clar pentru ca toată lumea să înțeleagă unde suntem, cauzele pentru care suntem aici și mai ales să vedem ce este de făcut pentru a ieși din acest „hău” în care suntem astăzi.

Pentru că suntem într-o „groapă a Marianelor ” din punct de vedere economic mult mai gravă decât ni se spune, să nu uităm că suntem în an electoral, patru rânduri de alegeri ne așteaptă, minciuni și promisiuni din partea clasei politice cât cuprinde…ce vor face ei dacă vor câștiga … dar dacă îi întrebi ce au făcut până acum și ce îi recomandă vom primi toate scuzele posibile și vor spune ca nu ei sunt de vina pentru situația dezastruoasă în care ne aflăm și acum află surprinși și cu o reacție tâmpa ca în diaspora se mai află încă o Românie… dar cui îi pasă!? Și se vor întreaba de ce au pierdut alegerile, păi poate Blaga a avut dreptate când a spus ca „astăzi suntem conduși de șoferii și cei care le turnau lor în pahare” în urmă cu un deceniu. Și atunci, ce așteptări să avem?

Erorile majore

Am ajuns în această situație din cauza unor erori majore luate în ultimii trei-patru ani de toate guvernele ce s-au aflat la putere, decizii luate pentru cei aflați la putere și clientela politică, de cei care au sponsorizat campaniile politice oficial și neoficial la acel moment și mai puțin pentru noi românii, simpli contribuabili, decizii ce au dus la acutizarea problemelor în toate straturile sociale, iar efectul a fost plătit de cei mulți și săraci.

Într-o perioadă în care România este foarte aproape de recesiune și nicidecum de creștere economică așa cum susțin actualii guvernanți, cu un buget făcut heirupist și habarnist, cu previziuni total nerealiste făcute de marii specialiști ai statului plătiți cu milioane de euro pentru distrugerea economiei românești.

Pe fondul acestor neajunsuri era normal să apară și mișcările de stradă la început de an, astăzi avem fermierii și transportatorii, am avut profesorii, medicii…mâine cine știe ce vom avea!? Cu siguranță mișcările vor continua pentru că lucrurile în România merg foarte greu și din păcate suntem pe un drum total greșit… direct către prăpastie.

Chiar dacă am avea un Waze al economiei românești actualii guvernanți ar încerca o variantă mai subtilă și mai fină, nu de alta dar este moștenită de la foștii guvernanți de după așa zisa Revoluție sau azi îi putem spune lovitură de stat, ei se gândesc la doctorate cumpărate, plagiate…dar au un vocabular format din maxim 120 de cuvinte pe care îl etalează de fiecare dată când au ocazia

Am ales să fim slugile corporațiilor și rezultatul este normal astăzi, consecință a corupției instituționale acestea ne calcă în picioare după bunul plac și ne văităm ca prețurile au luat-o razna. Și hai să vă spun ceva funny…ăsta este doar începutul … faptul că este an electoral îi va face pe actualii conducători să îngroape mizeria și să o teleporteze în viitor. În funcție de ce se va întâmpla anul ăsta la alegeri, să nu uităm de datoria externă, de faptul ca plătim miliarde de euro pe an numai dobânzi și împrumuturile au devenit din ce în ce mai scumpe pe piața internațională …și mai vine FMI-ul peste noi românii nu peste ei – Aici fac o referire clară, nu peste clasa politică, ei sunt „YESMAN”.

Când FMI-ul ajunge aici și ne bate la ușă este groasă rău de tot… mai vindem ce a mai rămas prin țară al nostru, mai privatizam ceva în numele și pentru ca ne-am asumat în PNRR de niște specialiști care au tradus contactul cu „Google Translate”, altfel nu-mi explic ce este trecut acolo și asumat de România. Bine, nu ne miră nimic, drept dovadă am mai pierdut și cu Bechtel și cu OMV în trecut, nu doar cu Pfizer în prezent.

Consecința  unor guverne ce au eșuat în ultimii ani să protejeze interesele țării noastre

Asta este o consecință a unor guverne ce au eșuat în ultimii ani să protejeze interesele țării noastre, interesele noastre ale românilor și s-au gândit mai mult la diferite contracte de care au avut ei parte direct sau indirect, de funcții acaparate prin diferite jocuri politice ale diferitelor ministere și mai ales ale diferitelor autorități de reglementare unde se dictează absolut tot în detrimentul românilor și al Românei .

Astfel, ajungem la o zonă foarte delicată astăzi pentru economia românească și mai ales pentru antreprenorii români, pentru ca ei susțin bugetul statului, nu corporațiile… Ele întotdeauna vor găsi diferite modalități de a externaliza profitul, de a face investiții sub o formă sau alta. Într-un final, ce este clar și sigur, Statul Român și noi românii vom avea de suferit indiferent ce ne vor transmite actualii și viitori guvernanți în mass-media, în numele campaniei electorale.

Pentru început vom merge la ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România ce autorizează, reglementează, supraveghează și controlează tot ceea ce înseamnă companii de asigurări, fonduri de investiții, brokeri de asigurare și multe altele, dar pe noi astea ne interesează cel mai mult.

Citește continuarea pe NewsOne.ro. Text scris de Petre Bogdan, specialist economic dedicat și pasionat, având o reputație solidă în domeniul său de expertiză. Este membru al ASPES – Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Social, unde contribuie activ la dezvoltarea și promovarea cunoștințelor economice.

Vezi si alte articole...