O specialistă în investigarea ameninţărilor cibernetice de la LinkedIn, companie deţinută de Microsoft, a declarat că Black Cube, cu sediul în Israel, a creat o reţea de personaje false care au folosit anunţuri false de angajare pentru a intra în contact cu ţintele lor pe platformă. „Ulterior, au avut loc conversaţii video cu unele dintre ţinte în afara platformei, iar clipuri din aceste conversaţii au fost folosite ca parte a unei campanii de discreditare a ONG-urilor din Ungaria”, a declarat Mona Damian, în cadrul conferinţei Cyberwarcon desfăşurate la Arlington, în Virginia.
Damian a precizat că o reţea de conturi false de LinkedIn administrate de Black Cube a fost retrasă şi că pagina companiei Black Cube pe LinkedIn a fost, de asemenea, eliminată „având în vedere volumul mare de abuzuri şi încălcarea clară a termenilor de utilizare” a serviciilor LinkedIn.
Black Cube nu a răspuns imediat la mesajele prin care se solicitau comentarii, menţionează Reuters. Compania, care a efectuat cândva activităţi sub acoperire inclusiv pentru controversatul producător de la Hollywood Harvey Weinstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, a declarat anterior, vorbind în general, că „nu operează în lumea cibernetică” şi că acţiunile sale au fost „pe deplin conforme cu legile locale”.
LinkedIn nu a precizat pentru cine ar fi putut lucra Black Cube şi nici nu a dat detalii despre câte conturi false a eliminat de pe platformă. Un purtător de cuvânt al guvernului ungar nu a răspuns la un mesaj prin care se solicitau comentarii, scrie Reuters.
Publicaţia POLITICO a relatat că Black Cube a mai fost acuzată de ingerinţă în alegerile din Ungaria, în 2018, după ce agenţi sub acoperire au înregistrat în secret lideri ai ONG-urilor la restaurante de lux şi au publicat imaginile pe site-urile de dreapta.
Operaţiunea de acum atribuită Black Cube a început în 2020 şi a vizat cel puţin 12 activişti şi jurnalişti care au fost critici la adresa premierului ungar Viktor Orban. Reuters a vorbit cu aceştia anul trecut, după ce mai mulţi dintre ei au fost înregistraţi în secret în timpul unor convorbiri. Conversaţiile lor au fost publicate ulterior în presa pro-guvernamentală înainte de alegerile din aprilie 2022 din Ungaria. Scrutinul a adus o victorie zdrobitoare pentru Viktor Orban, al cărui guvern prezintă în mod regulat ONG-urile şi jurnaliştii ca fiind instrumente ale forţelor externe.
Una dintre ţintele campaniei cu camera ascunsă, fosta directoare a Amnesty International Ungaria, Orsolya Jeney, a declarat că imaginile au fost răspândite pe scară largă înainte de vot. „Au fost peste tot în mass-media ungară timp de două săptămâni”, a declarat ea pentru Reuters. „A fost folosită cu adevărat pentru propagandă”, a subliniat Jeney.
Dalibor Rohac, cercetător senior la American Enterprise Institute, cu sediul la Washington, spune că nu ştie dacă această campanie a jucat un rol în a ajuta la victoria lui Orban, dar subliniază că operaţiunea este „revelatoare în ceea ce priveşte atmosfera generală din Ungaria”.
„Alegerile din Ungaria pot fi numite libere, dar cu siguranţă nu sunt corecte”, a punctat el.