În cadrul Simpozionului național 2023 al Surface Navy Association, gigantul Lockheed Martin a prezentat o rachetă Patriot PAC-3 MSE compatibilă cu instalațiile verticale de lansare Mk 41. Ce însemnătate are noul plan de dezvoltare venit de la compania americană?
Informaţii importante legate de celebrele rachete Patriot.
Rachetele Patriot ar putea fi integrate în instalaţii de lansare precum cea de la Deveselu
Recent, producătorul american Lockheed Martin a prezentat o rachetă Patriot PAC-3 MSE compatibilă cu instalațiile verticale de lansare Mk 41, precum cele utilizate de sistemul Aegis Ashore de la Deveselu.
Macheta a fost prezentată de către corporaţia americană la Simpozionul național 2023 al Surface Navy Association (SNA).
În premieră, o rachetă Patriot Advanced Capability-3 Missile Segmenting Enhancement (PAC-3 MSE) poate fi lansată de instalații verticale de lansare Mk 41, folosite de numeroase nave militare din SUA și alte țări, dar și de sistemele terestre Aegis Ashore, cum este şi cel din România, notează site-ul Umbrela Strategică.
Rachetele Patriot, o alternativă la seria actuală de rachete Standard Missile
Reprezentanții Lockheed Martin au prezentat diverse motive pentru care rachetele Patriot ar putea reprezenta o alternativă propice la seria actuală de rachete Standard Missile (SM) a Forțelor Navale ale SUA.
Capacitățile PAC-3 MSE, cum ar fi interceptorul hit-to-kill, capul de dirijare de tip activ în banda Ka și sistemul de control al altitudinii, aduc o nouă dimensiune capacităților antiaeriene ale navelor americane, întrucât diversifică paleta de interceptori la dispoziția comandanților americani.
„Adversarii au conceput măsuri pentru a contracara aceste sisteme (Standard Missile – n.r.). Folosind această armă schimbă acel calcul”, spune Tom Cavanaugh, director al Lockheed Martin Missiles and Fire Control.
Rata de producție a rachetelor PAC-3 MSE poate oferi Marinei SUA o sursă suplimentară de rachete antibalistice, a mai indicat acesta.
„Suntem la o rată de producție de 500 de rachete pe an, care va crește până la 550 până la sfârșitul anului 2023”, a precizat Tom Cavanaugh.
Producția actuală de rachete SM-6 este de 125 de unități pe an și există planuri ca producția să ajungă la o rată de 200 de rachete pe an în 2026.
Rachetele PAC-3 MSE se bazează pe forța cinetică și nu pe un focos exploziv
Rachetele PAC-3 MSE, care se bazează pe forța cinetică și nu pe un focos exploziv pentru a-și distruge ținta, sunt capabile să contracareze o gamă largă de amenințări, inclusiv aeronave, rachete balistice tactice, rachete de croazieră și drone.
PAC-3 MSE a fost dezvoltată din racheta PAC-3 CRI (Cost Reduction Initiative) pentru a spori capacitatea sistemului de apărare antiaeriană și antirachetă MIM-104 Patriot de a intercepta rachetele balistice. În cadrul proiectului, PAC-3 MSE au primit motoare mai puternice și au fost îmbunătățite și alte caracteristici.
România este una dintre cele 17 țări din întreaga lume care utilizează sisteme antiaeriene și antirachetă Patriot. Primul sistem Patriot a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020.