luni, noiembrie 4, 2024

Lovitură de teatru în SUA. Curtea Supremă, decizie în favoarea atacatorilor de la Capitoliu

ExterneLovitură de teatru în SUA. Curtea Supremă, decizie în favoarea atacatorilor de la Capitoliu

Curtea Supremă din SUA a luat o decizie care favorizează atacatorii din 2021, de la Capitoliu. Printre beneficiarii acestei decizii ar putea fi și Donald Trump, candidatul republican la Casa Albă

Departamentul de Justiţie a întrecut măsura punând sub acuzare pentru obstrucţionare a unei proceduri oficiale persoanele care au atacat Capitoliul pe 6 ianuarie 2021. Decizia judecătorilor i-ar putea forța pe procurori să redeschidă mai multe cazuri, conform CNN.

Decizia emisă de Curtea Supremă a SUA 

Judecătorii au decis că acuzaţia de obstrucţionare poate fi formulată doar într-o anumită situație. Procurorii trebuie să demonstreze că atacatorii au încercat să împiedice certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Pentru aceasta ancheta trebuie să arate că aceștia nu doar au forțat intrarea în clădirea Congresului ci au încercat să oprească sosirea certificatelor utilizate pentru numărarea voturilor reprezentative ale statelor.

Curtea Supremă a ridicat ştacheta legală pentru procurorii care au formulat acuzaţii de obstrucţionare împotriva inculpaţilor implicaţi în atac. Hotărârea poate avea implicaţii și în cazul lui Donald Trump. Acesta a încercat să forțeze anularea alegerilor prezidențiale pe care le-a pierdut.

Decizia a fost luată de judecători cu o majoritate de 6 la 3. Aceștia au anulat o altă sentință a unei instanțe inferioare care a admis o acuzaţie de obstrucţionare a unei proceduri oficiale împotriva inculpatului Joseph Fischer. Acesta este un fost agent de poliţie. Justiţia a ordonat instanţei inferioare să reexamineze chestiunea.

Fostul poliţist a contestat acuzaţia pe care procurorii federali au adus-o împotriva sa şi a sute de alte persoane, inclusiv împotriva lui Trump, în cazul asaltului din 6 ianuarie.

SUA

Un eșec al Departamentului de Justiție

Decizia adoptată de Curtea Supremă reprezintă un eșec pentru Departamentul de Justiţie al SUA şi pentru administraţia lui Biden. Pe de altă parte îi oferă un potențial impuls lui Donald Trump.

Preşedintele de la Curtea Supremă , John Roberts, a scris hotărârea alături de colegii conservatori Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch şi Brett Kavanaugh, precum şi de judecătoarea liberală Ketanji Brown Jackson. Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett, numită de Trump, a scris o opinie separată. Ea le-a avut alături pe judecătoarele liberale Sonia Sotomayor şi Elena Kagan.

Procurorii federali estimează că circa 250 dintre cele aproximativ 1.400 de persoane acuzate în atacul de la Capitoliu ar putea fi afectate de hotărârea dată de Curtea Supremă. Conform datelor Departamentului de Justiţie, aproximativ 50 dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru obstrucţionarea justiţiei, fără să fi comis alte infracţiuni.Aproximativ jumătate ispăşesc o pedeapsă cu închisoarea.

Acuzaţia de obstrucţionare atrage după sine o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare în caz de condamnare. În cazul inculpaților de la Capitoliu, sancțiunile au fost mult mai mici.

SUA

Curtea Supremă îi dă apă la moară lui Trump

Donald Trump a fost acuzat de obstrucţionare într-un caz intentat anul trecut de procurorul special Jack Smith. Acuzaţia intră sub incidenţa legii Sarbanes-Oxley din 2002. Este o lege federală adoptată după scandalul de fraudă fiscală de la compania energetică Enron.

În august 2023, procurorul special Smith a formulat patru acuzaţii penale federale împotriva fostului președinte: conspiraţie pentru fraudarea SUA, obstrucţionarea prin corupţie a unei proceduri oficiale şi conspiraţie în acest sens şi conspiraţie împotriva dreptului americanilor de a vota. Fostul președinte se confruntă și cu acuzații penale legat de alegerile în Georgia. El a calificat toate cazurile ca fiind motivate politic.

Curtea Supremă a audiat la 25 aprilie argumentele privind cererea lui Trump de imunitate împotriva urmăririi penale pentru încercarea de a anula pierderea alegerilor din 2020. Judecătorii conservatori şi-au exprimat sprijinul ca preşedinţii să beneficieze de imunitate faţă de acuzaţiile penale pentru anumite acte din timpul mandatului. O decizie este aşteptată în zilele următoare.

Într-un alt caz, Curtea Supremă a anulat o decizie judecătorească care îi interzisese lui Trump să participe la scrutinul din Colorado. Decizia a fost luată în baza unei dispoziţii constituţionale privind insurecţia. Instanţa supremă din Colorado considerase că Trump a luat parte la o insurecţie pentru incitarea şi susţinerea atacului asupra Capitoliului.

Vezi si alte articole...