duminică, februarie 25, 2024

Lovitură dură pentru Putin. Avionul radar rusesc A-50 Mainstay, doborât de ucraineni în Marea Neagră

ExterneLovitură dură pentru Putin. Avionul radar rusesc A-50 Mainstay, doborât de ucraineni în Marea Neagră

Lovitură dură pentru Putin. Avionul radar rusesc A-50 Mainstay, doborât de ucraineni în Marea Neagră. Avionul rusesc A-50 Mainstay de avertizare și control aerian a fost doborât de forțele ucrainene deasupra Mării Azov, transmit forțele aeriene ale Ucrainei.

Avionul rusesc A-50 Mainstay de avertizare timpurie și control aeropurtat (AEW&C) și un post de comandă aeropurtat Il-22M a fost doborât cu succes de apărarea aeriană ucraineană deasupra Mării Azov duminică.

Lovitură dură pentru Putin. Avionul radar rusesc A-50 Mainstay, doborât de ucraineni în Marea Neagră
În seara zilei de 14 ianuarie, pe canalele rusești și ucrainene Telegram, au apărut rapoarte privind doborârea unui avion rusesc A-50 și avariile provocate unui Il-22M.

Aceste informații au fost confirmate parțial de comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, și de surse din cadrul guvernului ucrainean.

Comandantul ucrainean a împărtășit un emoji reprezentând un avion și a transmis: „Aceasta este pentru voi, deasupra Niprului! Ardeți în iad, inumanilor! P.S. Urmează detalii”, indicând o acțiune de represalii.

Publicația „Militarniy”, citând surse autorizate, a raportat pierderea avionului rusesc de detectare și control radar cu rază lungă de acțiune A-50 cu numărul de înmatriculare RF-75106 „Red” deasupra spațiului aerian ucrainean. În plus, a fost raportată avarierea aeronavei de comandă și control Il-22M11.

Se pare că A-50 a fost doborât la scurt timp după ce a intrat în zona de patrulare din apropierea Kyrylivka, în jurul orei 21:10-21:15 pe 14 ianuarie, potrivit RBC. Aeronava a dispărut de pe radar și a încetat să mai răspundă la solicitările aviației tactice. Ulterior, un pilot rus de Su-30 a observat un incendiu și coborârea unui avion neidentificat.

O lovitură majoră pentru Rusia lui Putin

Pierderea acestor două aeronave de comandă și control ar fi o lovitură majoră pentru Rusia, deoarece există foarte puține astfel de aeronave esențiale Federației Ruse.

Această lovitură va face ca zborul în aceeași proximitate a liniilor ucrainene să fie foarte periculos, pentru orice aeronavă rusească care va dori să atace teritoriul ucrainean.

Acest lucru ar urma unei campanii contra-aeriene anti-acces pe care Ucraina a desfășurat-o împotriva aeronavelor militare rusești în ultimele săptămâni, folosind sisteme de apărare aeriană Patriot cu rază lungă de acțiune, potrivit thedrive.com

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă afirmațiile potrivit cărora două dintre rarele sale platforme de comandă aeropurtate au fost lovite, însă milbloggeri militari ruși bine conectați au deplâns pierderile.

„Pentru Il-18/22, situația a devenit deja clară, avionul s-a prăbușit, există victime dar (natura daunelor și cauza lor nu sunt pe deplin clare)”, a scris canalul Telegram Colonelcassad.

„Inamicul declară înfrângerea A-50 și Il-22 ale Forțelor Aerospațiale Ruse pe cerul Mării Azov”, a scris canalul de Telegram Military Informant.

„Dacă pierderea aeronavei se confirmă, va fi o pierdere uriașă pentru aviația internă, deoarece există doar câteva astfel de aeronave AWACS în serviciu și sunt în mod constant în lipsă pe front”, a transmis Military Informant.

Vezi si alte articole...