luni, iulie 15, 2024

Lukașenko, considerat complice la crimele Rusiei. Parlamentul European cere arestarea sa

ExterneLukașenko, considerat complice la crimele Rusiei. Parlamentul European cere arestarea sa

Joi, pe 14 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care îl cataloghează pe Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, drept complice la crimele Rusiei. PE a cerut, așadar, mandat de arestate pe numele acestuia.

Aleksandr Lukașenko, implicat în războiul din Ucraina

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care îl cataloghează pe Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, drept complice la crimele Rusiei în contextul războiului din Ucraina, relatează Sky News.

Parlamentarii europeni au stabilit că regimul lui Aleksandr Lukașenko a permis „războiul de agresiune nejustificat” al Moscovei împotriva Ucrainei.

Potrivit rezoluției, regimul poartă, așadar, responsabilitatea „pentru distrugerile și daunele cauzate”, se arată în rezoluție, potrivit Sky News.

Parlamentul European a solicitat altor instituții și state membre ale Uniunii Europene să îi urmărească penal pe oficialii belaruși „care sunt complici la crima de agresiune, la crimele de război, la crimele împotriva umanității și la crimele de genocid comise împotriva Ucrainei”.

PE a cerut CPI să emită un mandat de arestare pe numele lui Aleksandr Lukașenko

Lukașenko

Parlamentul European a stabilit că liderul de la Minsk este implicat în războiul din Ucraina și a solicitat Curții Penale Internaționale de la Haga (CPI) să emită mandat pentru arestarea acestuia, se mai arată în rezoluție.

Raportul cu solicitarea adresată CPI a fost aprobat de Comitetul pentru probleme externe a Parlamentului European pe data de 13 septembrie, notează RIA Novosti. Aleksandr Lukașensko este acuzat de „daune aduse Ucrainei și implicare în transferul ilegal de copii”.

Totodată, Consiliului European i s-a cerut să se extindă pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei și Republicii Belarus și a cetățenilor acestora.

CPI a emis anterior un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, și al Împuternicitului pentru Drepturile Copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova. Kremlinul a catalogat decizia drept scandaloasă și inacceptabilă și a reamintit că orice hotărâri ale CPI sunt nule din punct de vedere juridic. Acestea nu sunt recunoscute de către Moscova sau Minsk.

Putin și-ar fi atins deja obiectivele în Ucraina

Vă amintim că luna trecută. Lukașenko a anunțat că Putin deja și-a atins obiectivele în Ucraina. În opinia acestuia, de acum înainte, Ucraina va fi mai puțin „agresivă”.

„Obiectivele operațiunii militare speciale au fost deja îndeplinite. După ce acest război se va încheia, Ucraina nu va mai fi niciodată la fel de agresivă față de Rusia ca înainte de război. Ucraina va fi diferită.

În primul rând, la putere vor fi oameni mai atenți, mai inteligenți și, dacă vreți, mai vicleni. Oameni deștepți care vor ști că trebuie să construiască legături cu vecinii pe care Dumnezeu i-a dat”, a comentat Lukașenko.

El a susținut, conform Ukrainska Pravda, că Ucraina nu va mai „dansa pe melodia americanilor” și că războiul lui Putin împotriva Ucrainei va da și el o lecție Rusiei.

Vezi si alte articole...