luni, iulie 15, 2024

Lunetiștii de elită ucrainieni elimină comandanți ruși de rang înalt. “Diavoli și Îngeri” l-a scos din luptă pe Călăul lui Putin

ExterneLunetiștii de elită ucrainieni elimină comandanți ruși de rang înalt. “Diavoli și Îngeri” l-a scos din luptă pe Călăul lui Putin

Lunetiștii ucraineni sunt concentrați pe eliminarea țintelor rusești de înaltă importanță și pe demoralizarea trupelor. O unitate de lunetiști ce se antrenează în apropierea orașului Bahmut se autointitulează „Diavoli și Îngeri,” conform raportului The Wall Street Journal. Experții militari afirmă că eliminarea comandanților de unități poate provoca dezordine în rândurile trupelor.

Lunetiștii de elită. O echipă de elită a lunetiștilor ucraineni înlătură comandanții ruși de rang înalt pentru a demoraliza trupele. “Atacăm de la distanță, complet camuflați, suntem invizibili.”, a declarat un militar ucrainean din unitatea supranumită „Diavoli și Îngeri”

În timp ce trupele ucrainene se confruntă cu dificultăți în traversarea câmpurilor minate ale Rusiei, o echipă de lunetiști de elită are o altă misiune. Își concentrează atenția asupra executării unei singure trageri, la un moment dat. Selectând strategic ținte militare rusești de înaltă importanță.

Această echipă de lunetiști și-a ales numele „Diavolii și Îngeri”, conform unui reportaj publicat în The Wall Street Journal. Un aspect crucial al misiunii lor este eliminarea comandanților ruși de rang înalt și a altor ținte de mare notorietate. Cu scopul final de a provoca șoc, haos și dezorganizare în rândurile inamicului.

Lunetiști de elită pentru demoralizarea rușilor

Robert Scales, istoric militar și general de armată în retragere, a explicat fenomenul. Dacă vă pregătiți să atacați și locotenentul vostru este eliminat, unitatea va intra în dezordine.” Acesta a adăugat că chiar și uciderea liderului unei mici unități poate „perturba complet unitatea.”

Lunetiștii de elită aflați în antrenament în apropierea orașului Bahmut au dezvăluit pentru sursa citată că, pe lângă dezvoltarea capacităților de tragere, își perfecționează și abilitatea de a rămâne invizibili pe câmpul de luptă. „Lucrăm în tăcere, suntem invizibili,” a declarat unul dintre lunetiștii numit Fisher. Lunetiștii ucraineni au declarat anterior că misiunea lor este să creeze panică și demoralizare în rândurile trupelor rusești. Un lunetist care a suferit răni grave în luptă și-a împărtășit povestea pentru CNN, menționând că a suferit 16 intervenții chirurgicale pentru a reveni în linia întâi a frontului în regiunea Zaporojie.

Conform lui Mark Cancian, consilier la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, „lunetiștii devin extrem de importanți. Mai ales atunci când liniile frontului se stabilizează. Așa cum s-a întâmplat în ultimele luni în Ucraina.”

L-au eliminat pe Călăul lui Putin

Lunetiști de elită ucraineni au dezvăluit că, în general, nu folosesc costumele utilizate frecvent de NATO pentru a se camufla în mediul înconjurător. Acestea sunt prea grele pentru a fi purtate pe terenurile de luptă din Ucraina. Cu toate acestea, ei preferă să utilizeze puști de proveniență occidentală.

Tehnologia de vedere pe timp de noapte a contribuit la capacitatea lunetiștilor ucraineni de a identifica și lovi țintele. Un videoclip din iunie arăta cum aceștia au respins un atac rusesc prin focalizarea asupra imaginilor termice ale țintelor în mișcare. Tot în luna iunie, un lunetist ucrainean a eliminat un membru al grupului Wagner. Era Vladimir Andonov, cunoscut sub numele de “Călăul”, unul dintre cei mai notorii luptători mercenari ai președintelui rus Vladimir Putin, scrie Business Insider.

Vezi si alte articole...