luni, iulie 15, 2024

Mai poate miliția Wagner să-i aducă victoria lui Putin? „Este liniștea dinaintea furtunii”

ExterneMai poate miliția Wagner să-i aducă victoria lui Putin? „Este liniștea dinaintea furtunii”

Ucraina se teme de armata Wagner. Sfârșitul iernii se apropie, un moment strategic în acest război care a început anul trecut, în luna februarie.

Se vorbește mult despre grupul de mercenari ruși Wagner de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia. Aceste trupe ultra brutale au revendicat miercuri controlul asupra orașului Soledar, teatru al unor lupte violente în ultimele zile în estul Ucrainei. O afirmație contestată imediat de Kiev. În fruntea Wagner se află periculosul Evgheni Prigojin. Ca scurtă prezentare a personajului, el a spus în fața cadavrelor soldaților săi: „Contractul lor s-a încheiat, se vor întoarce acasă săptămâna viitoare. La mulți ani, băieți!”

Ce rol va juca în continuare Armata Wagner în războiul dintre Ucraina și Rusia. Previziunile specialiștilor
Profesorul de politică internațională David Criekemans (UAntwerpen și KU Leuven) a explicat pentru cotidianul în limba neerlandeză „Het Laatste Nieuws” cum poate influența grupul continuarea și rezultatul războiului.

Armata Wagner poate duce armata rusă spre o victorie sângeroasă? E prea devreme ca s-o putem prezice, dar miliția lui Prigojin și trupele liderului cecen Ramzan Kadîrov sunt două grupări mai organizate și super înarmate. Ele îi permit Rusiei să forțeze pătrunderi în locuri strategice. În Ucraina, există temerea de o ofensivă rusească în primăvară.

Care sunt mișcările de trupe în această perioadă a începutului de an

„Trupele Wagner se pregătesc pentru venirea armatei regulate ruse care va putea să-și deplaseze din nou vehiculele grele când se va termina iarna”, prezice David Criekemans. „Toată lumea așteaptă noua ofensivă de primăvară a rușilor. Şi ucrainenii își dau seama că se pregătește ceva și imploră deci Occidentul să le furnizeze tancuri, vehicule blindate și alte echipamente. Ce se întâmplă acum este liniștea dinaintea furtunii”.

Vezi si alte articole...