vineri, septembrie 20, 2024

Majoritatea medicilor din secţia de ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon și-au depus demisia din gărzi, iar internările în spital sunt blocate

Din OrasMajoritatea medicilor din secţia de ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon și-au depus demisia din gărzi, iar internările în spital sunt blocate

Majoritatea medicilor din secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Sfântul Pantelimon și-au depus demisia din gărzi, iar internările în spital sunt suspendate, informează News.ro. Această situație a apărut după ce, în seara precedentă, doi medici de la secția ATI au fost reținuți sub acuzația de omor calificat cu premeditare, în cadrul Dosarului „Morți suspecte”.

Șefa secției ATI, citată de News.ro, a declarat că medicii nu sunt temători, dar preferă să activeze în medii unde nu sunt „călcați în picioare”. În ciuda acestei crize, pacienții aflați în prezent la Terapie Intensivă continuă să beneficieze de îngrijire.

„Nu este, propriu-zis, o grevă spontană, noi stăm să îngrijim pacienţii care sunt în ATI. Sigur că nu o să-i dăm afară. Doar am anunţat toate secţiile, întrucât noi ne-am depus demisia din gărzi, deocamdată, nu se pot face internări. Îmi pare foarte rău pentru situaţie. Demisia din gărzi, de mâine, demisia din spital în momentul în care reuşim să rezolvăm bolnavii din terapia intensivă, nu putem să-i lăsăm. Urmează şi demisia. plecăm toţi. Toţi colegii”.

În secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon sunt 12 medici, dintre care două doctorițe sunt în prezent anchetate și reținute, una se află în concediu, iar alt medic nu a decis încă dacă va demisiona. În aceste condiții, ceilalți opt medici au hotărât să renunțe la gărzi.

Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că directorul medical al Spitalului Sfântul Pantelimon din București a demisionat. În plus, managerul spitalului a declarat că intenționează să renunțe la funcție, dar demisia sa va deveni efectivă peste câteva zile, pentru a evita ca unitatea sanitară să rămână fără conducere.

„Pe parcursul acestor patru luni, atât noi, ca minister al Sănătăţii, cât şi spitalul am pus la dispoziţia organelor de anchetă toate documentele, toate înscrisurile sau echipamentele pentru că, ştiţi bine, rezultă şi din comunicatul Parchetului, s-a făcut şi investigaţie de tip informatic. Ieri dimineaţă Parchetul a emis un comunicat care menţiona patru cadre medicale care erau investigate şi asupra cărora s-au făcut şi percheziţii. Am discutat cu managementul spitalului, era o situaţie care crea nu numai tensiune, dar şi neîncredere în modul de furnizare a serviciilor medicale într-un spital important de urgenţă din Bucureşti. Dânşii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat, domnul manager este decis să demisioneze, s-a şi anunţat acest lucru public, dar trebuie să avem în vedere că trebuie să asigurăm funcţionarea spitalului până la numirea unui nou manager, deci nu putem lăsa acest spital fără management câteva zile, deci demisia intră în vigoare în câteva zile”.

Ministrul Sănătății adaugă că, în cazul în care au avut loc încălcări flagrante ale codului deontologic, cei responsabili trebuie să răspundă pentru faptele lor.

„Presiunea publică de blamare a corpului medical nu cred că este un răspuns pe care trebuie să-l încurajăm. Cine este vinovat să plătească. Mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat așa. Eu, de exemplu, sunt cardiolog, și nu pot să-mi dau cu părerea despre ce fac medicii de la Terapie Intensivă. Dacă au existat încălcări ale deontologiei, încălcări flagrante, fiecare trebuie să răspundă. Dacă semănăm neîncredere generalizată în spitalele din România, lucrul acesta va avea consecințe asupra pacienților”.

Ministrul Rafila a transmis că, imediat după conferința de presă, se va deplasa la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Vezi si alte articole...