marți, iunie 18, 2024

Marea Britanie livrează Ucrainei „sute” de rachete de apărare aeriană și drone

ExterneMarea Britanie livrează Ucrainei „sute” de rachete de apărare aeriană și drone

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a sosit luni în Marea Britanie pentru a se întâlni cu prim-ministrul Rishi Sunak, care a promis „sute” de rachete de apărare aeriană și drone de atac cu rază lungă de acțiune pentru a respinge invazia Rusiei.

Sosirea lui Zelenski, confirmată de guvernul britanic, are loc după ce acesta a obținut noi promisiuni de ajutor militar în timpul vizitelor din weekend în Franța și Germania, înainte de o contraofensivă așteptată pe scară largă împotriva Rusiei.

„Marea Britanie este un lider atunci când vine vorba de extinderea capacităților noastre la sol și în aer”, a scris Zelenski pe Twitter înainte de a se întâlni cu Sunak la Chequers, reședința de la țară a premierului.

„Această cooperare va continua și astăzi. Mă voi întâlni cu prietenul meu Rishi. Vom purta negocieri substanțiale față în față și în delegații”, a spus el. Sunak a precizat că discuțiile au loc în perioada de pregătire a unei reuniuni a liderilor Consiliului Europei din Islanda – la care Zelensky se va adresa prin video – și a unui summit G7 în Japonia.

„Acesta este un moment crucial în rezistența Ucrainei la un război teribil de agresiune pe care nu l-au ales și nici nu l-au provocat”, a afirmat premierul într-o declarație. „Nu trebuie să-i dezamăgim”, a mai spus el.

Sprijin militar oferit de Marea Britanie pentru Ucraina

„Liniile de front ale războiului de agresiune al lui Putin pot fi în Ucraina, dar „liniile de falie” (efectele) se întind în întreaga lume”, a continuat el. „Este în interesul nostru, al tuturor, să ne asigurăm că Ucraina reușește și că barbaria lui Putin nu este recompensată.”

La Chequers, Sunak va confirma „continuarea furnizării de către Marea Britanie a sute de rachete de apărare aeriană și a altor sisteme aeriene fără pilot, inclusiv sute de noi drone de atac cu rază lungă de acțiune, de peste 200 km”, se arată în comunicatul britanic. „Toate acestea vor fi livrate în următoarele luni, în timp ce Ucraina se pregătește să își intensifice rezistența la invazia rusă în curs de desfășurare.”

Ultimul transport vine după ce, săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a oferit rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei – rachetele Storm Shadow. Marea Britanie este al doilea cel mai mare furnizor de asistență militară pentru Ucraina, după Statele Unite, și a adăugat la programul său de ajutor antrenamente de zbor de luptă, deși nu și avioane de luptă.

sursa: /insiderpaper.com

Vezi si alte articole...