joi, septembrie 12, 2024

Metoda Heimlich la copii: ce trebuie să știi

MedicalMetoda Heimlich la copii: ce trebuie să știi

Manevra Heimlich este o tehnică de prim ajutor esențială atunci când un copil se îneacă cu un obiect străin și nu mai poate respira. Este important să acționăm rapid și corect, pentru a evita complicații grave.

Când se aplică manevra Heimlich?

Copilul nu poate respira: Dacă micuțul nu poate vorbi, tuse sau plânge, este un semn clar că are căile respiratorii blocate.

Copilul își strânge gâtul cu mâinile: Acest gest indică de obicei că ceva îi blochează căile respiratorii.

Copilul devine roșu la față sau își pierde cunoștința: Acestea sunt semne alarmante care necesită intervenție imediată.

Cum se execută manevra Heimlich la copii

Important: Înainte de a aplica manevra, asigură-te că micuțul este într-o poziție sigură și că ai sunat la 112.

Pentru copii cu vârsta peste 1 an:

Așază copilul cu fața în jos pe antebrațul tău: Capul copilului trebuie să fie mai jos decât trupul, sprijinit pe coapsa ta.

Lovește copilul între omoplați cu palma mâinii libere: Lovitura trebuie să fie fermă, dar nu violentă.

Repetă până când obiectul este expulzat sau până când copilul își revine: Dacă obiectul nu iese, întoarce copilul și încearcă compresiile abdominale (ca la adult, dar cu mai puțină forță).

Pentru sugari (sub 1 an):

Așază sugarul cu fața în jos pe antebrațul tău: Capul sugarului trebuie să fie mai jos decât trupul. Susține capul sugarului cu mâna liberă.

Lovește ușor între omoplați cu călcâiul palmei: Lovitura trebuie să fie fermă, dar nu violentă.

Dacă nu funcționează, întoarce sugarul și efectuează 5 compresii toracice: Așează două degete în centrul pieptului sugarului și apasă ferm, dar nu prea adânc.

Important: Dacă nu ești sigură cum să aplici manevra Heimlich, urmărește un tutorial video realizat de un profesionist în domeniul sănătății.

Ce să NU faci:

Nu introduce degetul în gura copilului pentru a scoate obiectul: Acest lucru poate împinge obiectul mai adânc.

Nu încerca să dai copilului apă sau lapte să bea: Acest lucru poate face ca obiectul să se umfle și să blocheze și mai mult căile respiratorii.

Nu pierde timpul: Acționează rapid și calm.

Când să suni la 112?

Dacă micul își pierde cunoștința. Dacă nu reușești să scoți obiectul după câteva încercări. Dacă are dificultăți de respirație chiar și după ce obiectul a fost eliminat.

Prevenirea este cea mai bună soluție:

Supraveghează întotdeauna copiii mici în timpul mesei. Taie mâncarea în bucăți mici și evită alimentele dure sau lipicioase. Învață copilul să mestece bine mâncarea. Participă la cursuri de prim ajutor pentru copii.

Important! Informațiile prezentate aici au caracter informativ și nu înlocuiesc sfatul medical. În cazul unei urgențe, contactați imediat serviciul de urgență 112.

Vezi si alte articole...