Mii de oameni au fost prezenți, vineri seară, într-o procesiune extraordinară pentru a cinsti împlinirea a 250 de ani de la aducerea la București a moaștelor sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei.
La eveniment a luat parte și ÎPS Naum, Mitropolit de Ruse, din Bulgaria. Acesta a arătat că evlavia românilor și bulgarilor pentru Sf. Dimitrie arată unitatea de credință a acestor popoare.
„Evlavia pe care popoarele noastre ortodoxe o poartă Sfântului din Basarabov, rugăciunile prin care îi cerem mijlocirea cerească în faţa tronului lui Dumnezeu, atât la noi în Bulgaria, cât şi aici, în România ortodoxă vecină, sunt o mărturie de netăgăduit a unităţii noastre de credinţă, a vieţii noastre comune în Hristos şi a acelei depăşiri hotărâte a oricăror hotare – geografice, politice, naţionale şi de orice altă natură – în care se află cea mai mare tărie a credinţei noastre ortodoxe sfinte şi mântuitoare”, a spus IPS Naum, potrivit agenției Basilica.
Ierarhul bulgar a transmis, personal, dar şi în numele noului patriarh Daniil al Bulgariei, „cele mai bune urări de pace şi preaplin al harului lui Dumnezeu peste întreg poporul român ortodox frate”.
„Să avem totdeauna în faţa ochilor viaţa şi fapta Cuviosului Dimitrie din Basarabov”, a arătat el.
Mitropolitul Naum de Ruse a vorbit şi despre unitate şi mărturisire comună, atât de necesare în vremurile actuale.
„Credem şi suntem încredinţaţi că astăzi Sfântul Dimitrie din Basarabov se bucură să ne vadă pe toţi împreună – în unitate, în mărturisirea comună a credinţei mântuitoare în Biruitorul morţii, Iisus Hristos, şi în rugăciune împreună către Dumnezeu pentru pace şi bunăvoire nu doar în rândul ortodocşilor, ci între toţi creştinii şi toţi oamenii din întreaga zidire a lui Dumnezeu. Să încercăm să vieţuim după credinţa şi virtuţile sale, dar să nu uităm nici istoria mutării sfintelor sale moaşte şi a aşezării lor aici – pe pământ ortodox românesc, pentru că este o istorie a râvnei pentru credinţă şi o pildă demnă de urmat a iubirii lui Dumnezeu, proslăvită în cei ce se aseamănă Lui”, a mai spus acesta.
„Prezenţa moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în mijlocul cetăţii Bucureştilor, de două veacuri și jumătate, dă mărturie despre harul și binecuvântarea pe care Dumnezeu le dăruiește, prin sfinții Săi, celor ce se roagă Lui cu credință, arătând în chip vădit iubirea lui Dumnezeu pentru poporul cel binecredincios, fiind în același timp și o dovadă concretă a iubirii credincioșilor față de Dumnezeu, Care „Minunat este întru sfinţii Lui” (Psalmi 67, 36)”, a spus Patriarhul Daniel al României.
Procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu: Catedrala Patriarhală – Biserica „Sf. Nicolae – Vlădica” – Bd. Regina Maria – Splaiul Independenței – Bd. Dimitrie Cantemir – Biserica „Sf. Ioan – Piață” – Biserica „Sf. Anton – Curtea Veche” – Splaiul Independenței – Aleea Dealul Mitropoliei – Catedrala Patriarhală.