sâmbătă, iunie 15, 2024

Militari americani în Moldova, soldați olandezi în România. De ce misiunea lor e coșmarul lui Putin?

ActualitateMilitari americani în Moldova, soldați olandezi în România. De ce misiunea lor e coșmarul lui Putin?

Militari americani în Moldova, soldați olandezi în România. Misiunea lor este coșmarul lui Putin. Un avion militar american C-17 a aterizat la 18 mai la Chișinău având la bord militari americani și echipamente militare și medicale.

Militari americani în Moldova, soldați olandezi în România. Misiunea lor este coșmarul lui Putin. Ambasada SUA în Moldova a anunțat că misiunea americană este de a sprijini un exercițiu numit Scutul Păcii.

La bordul avionului se aflau 35 de militari din cadrul Gărzii Naționale Aeriene din Carolina de Nord și al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, potrivit ambasadei.

Aceștia vor colabora cu ministerele guvernamentale din Republica Moldova „pentru a implementa tactici de răspuns menite să asigure cea mai bună protecție a cetățenilor moldoveni în cazul unor urgențe civile”.

Militari americani în Moldova, soldați olandezi în România. Misiunea lor este coșmarul lui Putin

Aeronava a livrat, de asemenea, echipamente medicale și de apărare pentru a fi donate Ministerului Apărării al Republicii Moldova ca parte a asistenței SUA.

„Statele Unite sunt mândre că lucrează cu Guvernul și poporul Republicii Moldova pentru a construi un viitor democratic, prosper și sigur”, se arată în comunicatul ambasadei.

Activiștii proruși și susținătorii lor de la Kremlin sunt foarte îngrijorați de asistența militară acordată Moldovei de către SUA și se tem de o intervenție a României.

Aceștia au anunțat crearea unei coaliții politice în ajunul alegerilor prezidențiale din Moldova, programate pentru 20 octombrie.

Coaliția anunțată la Moscova a fost organizată sub egida oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat în lipsă pentru fraudă.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat cu mândrie că este cetățean al României”, scrie canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

„Sandu visează să anexeze Moldova la România, dar trebuie amintit că Găgăuzia și Transnistria nerecunoscută sunt departe de influența culturală românească. Judecând după starea de spirit a moldovenilor din România, viața acolo este grea pentru neromâni: nu este greu de imaginat ce se va întâmpla cu populația rusă și rusificată în „frumoasa Românie a viitorului”, scrie Telegram/Rybar.

Rusia are 1.500 de soldați în Transnistria, o fâșie îngustă de pământ între Moldova și Ucraina care s-a desprins în 1992, după un scurt conflict.

Totodată, rușii privesc cu îngrijorare la toate manevrele militare ce se desfășoară în România.

Soldații armatei olandeze au sosit la Baza Aeriană 71 Campia Turzii, la 14 mai, cu un avion militar cargo aparținând Forțelor Aeriene Spaniole, pentru a participa în cadrul exercițiului militar Swift Response 24.

Peste 5.000 de militari și 320 de echipamente din șapte state aliate și partenere vor participa până la 24 mai la Exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24, desfășurat în România de către U.S. Army Europe and Africa (USAREUR-AF).

Swift Response face parte din Steadfast Defender 24, cel mai mare exercițiu militar al NATO de la Războiul Rece.

Este un exercițiu dinamic, condus de armata SUA, Europa și Africa, ce se desfășoară în toată Europa, de la țările baltice la Balcani.

Acesta se concentrează pe capacitatea forțelor aeriene aliate de a răspunde rapid și eficient la crize, iar Kremlinul vede în exercițiile de desant o posibilă operațiune militară de preluare a Moldovei împreună cu Transnistria și Găgăuzia care au i-au cerut ajutor lui Putin.

Vezi si alte articole...