Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat joi, 9 ianuarie, că România trebuie să adopte o lege a Capitalei, similară cu cele existente în multe capitale europene. Ministrul a subliniat că această lege ar trebui să reglementeze procedurile de coordonare și relațiile administrative între Primăria Generală și primăriile de sector, menționând că aceste discuții vor avea loc în acest mandat.
„Este necesară o lege a Capitalei, așa cum au multe capitale europene. Aceasta ar reglementa relațiile dintre autoritățile locale și ar răspunde la problemele de disparitate teritorială, adică diferențele de dezvoltare economică între zone,” a afirmat Cseke Attila într-o conferință de presă, conform Agerpres.
Ministrul a adăugat că va avea discuții pe acest subiect cu primarii din București, așa cum s-au purtat și în trecut discuții referitoare la Codul Urbanismului și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Capitalei. „Așa cum am discutat și în alt mandat, au avut loc mai multe întâlniri legate de Codul Urbanismului și PUZ-ul Capitalei. Ne-am întâlnit cu toții, inclusiv cu primarul general și primarii de sectoare, arhitecții-șefi de sectoare și arhitectul-șef al Capitalei. Vom continua aceste discuții pentru a crea mecanisme eficiente care să ajute cetățenii,” a explicat el.
Cseke Attila a subliniat și importanța promovării unor mecanisme care să sprijine dezvoltarea economică a zonelor mai puțin dezvoltate. În acest context, el a menționat un mecanism creat în 2022, legat de consorțiile administrative, care ar putea contribui la creșterea colaborării între unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri). „Dacă dorim ca cetățenii să aibă încredere în colaborarea între primării, trebuie să implementăm acest mecanism într-un mod hotărât. În prezent, avem doar trei consorții administrative în țară, dar este nevoie de mult mai multe. Aceste consorții pot derula proiecte de investiții comune care să beneficieze comunitățile locale,” a declarat ministrul.
În final, Cseke Attila a subliniat că acest model de colaborare este recomandat și de instituțiile europene, inclusiv prin recomandarea din 2023 privind respectarea principiului autonomiei locale, care vizează România și care trebuie implementată.