luni, aprilie 15, 2024

Ministrul rus Lavrov: ”Regimul de la Chișinău, condus de români”, ”calcă pe urmele celui de la Kiev”. Reacția R. Moldova

ActualitateMinistrul rus Lavrov: ”Regimul de la Chișinău, condus de români”, ”calcă pe urmele celui de la Kiev”. Reacția R. Moldova

Prezent la un forum diplomatic, în Turcia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că „regimul de la Chișinău calcă pe urmele celui de la Kiev, anulând tot ce are legătură cu Rusia”.

Oficialul rus Serghei Lavrov a făcut referire la solicitarea de protecția lansată miercuri de Congresul deputaților din Transnistria.

Tiraspolul a acuzat Chișinăul de genocid și de exercitarea unor presiuni economice.
Lavrov a îndemnat „regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români” să reia negocierile în format 5+2.

Acestea, adaugă el, protejează drepturile transnistrenilor, păstrând integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Ce spune Rusia despre ”cei care i-au declarat război”. Kremlinul anunță cum va opri conflictul din Ucraina

Reacția oficială a Republicii Moldova

În replică, șeful diplomației R. Moldova Mihai Popșoi a transmis că Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale.

Mesajul complet al ministrului Afacerilor Externe din R. Moldova, Mihai Popșoi:

”Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere.

Reamintim ministrului Lavrov, că în Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii.

Este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene.

Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”.

Vezi si alte articole...