sâmbătă, iulie 20, 2024

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Aderarea Ucrainei ar aduce războiul în UE. Serbia este țara – cheie pentru o nouă energie în Uniune

MedicalMinistrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Aderarea Ucrainei ar aduce războiul în UE. Serbia este țara – cheie pentru o nouă energie în Uniune

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a comentat, miercuri, pachetul de extindere anunțat de Comisia Europeană, menționând că aderararea Ucrainei nu este oportună, deoarece ar aduce războiul în UE, în timp ce aderarea ţărilor din Balcanii de Vest ar aduce un impuls şi o nouă energie, Serbia fiind țara-cheie din regiune.

Ucraina nu este aptă să devină membră a UE, decât dacă reuşeşte să facă pace, aderarea ei ar aduce război în comunitate, ceea ce, evident, nimeni nu doreşte, a declarat Péter Szijjártó, notează MTI.

Potrivit sursei citate, ministrul a afirmat că evaluarea potrivit căreia Ucraina nu a îndeplinit condiţiile de candidatură la UE este corectă, în special în ceea ce priveşte încălcarea principiilor comunitare privind drepturile minorităţilor naţionale.

„Întrucât Comisia Europeană consideră că Ucraina nu a îndeplinit condiţiile de aderare, din acest motiv nici noi nu considerăm oportună continuarea paşilor în negocierile de aderare cu Ucraina”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Dimpotrivă, guvernul ungar consideră oportună o dezbatere privind politicile viitoare ale Uniunii Europene faţă de Ucraina.

„În Ucraina este război, aşa că putem vedea că nu se respectă nici libertatea presei, nici libertatea de exprimare şi putem vedea că nu se organizează nici alegeri. Evident, ar fi absurd ca instituţiile sau statele membre ale Uniunii Europene să ia o poziţie cu privire la modul în care funcţionează în Ucraina instituţiile statului de drept în astfel de circumstanţe”, a subliniat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó

Acesta a declarat că este foarte clar că, până când nu va fi pace în Ucraina, ţara nu este aptă să devină membră a UE.

„Deci, acum, cu Ucraina, războiul ar intra în Uniunea Europeană, ceea ce, evident, nu ne dorim, nu ne putem dori. Extinderea ar trebui să servească exact extinderii păcii, şi nu intrării războiului în Uniunea Europeană”, a afirmat Péter Szijjártó.

Potrivit acestuia, în acest moment, orice progres în negocierile de aderare a Ucrainei nu este oportun.

Pe de altă parte, ministrul ungar de Externe a apreciat că aderarea unor noi state membre, începând cu Balcanii de Vest, ar fi un instrument foarte important pentru revigorarea UE.

„Acesta este un proces care este neterminat de 20 de ani. Locul Balcanilor de Vest este în mod evident în Uniunea Europeană. Aderarea ţărilor din Balcanii de Vest ar aduce şi ar putea aduce un impuls şi o nouă energie”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

Acesta a subliniat că ţara-cheie din regiune este Serbia, despre care grupul de experţi de la Bruxelles a concluzionat, pe bună dreptate, că a făcut progrese semnificative pe calea integrării.

„Prin urmare, noile capitole de aderare ar trebui să fie deschise cât mai curând posibil, procesul ar trebui să avanseze cât mai repede posibil şi să fie finalizat cât mai repede posibil”, a afirmat Péter Szijjártó.

Acesta a salutat, de asemenea, faptul că Georgiei i s-a acordat statutul de candidat, ceea ce, în opinia sa, ar fi trebuit să fie acordat cu mult timp înainte, ceea ce practic înseamnă că UE tocmai şi-a achitat datoria anterioară.

Vezi si alte articole...