joi, iulie 18, 2024

Moscova acuză Washingtonul că „seamănă haos și distrugere” în Orientul Mijlociu

ExterneMoscova acuză Washingtonul că „seamănă haos și distrugere” în Orientul Mijlociu

Ministerul de Externe de la Moscova a condamnat sâmbătă loviturile de represalii efectuate de SUA în Siria și Irak, acuzând Washingtonul că se bazează pe „impunitatea sa” și că „seamănă haos și distrugere” în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Moscova acuză Washingtonul

Moscova condamnă ferm acest nou act flagrant de agresiune americano-britanic împotriva unor state suverane. Ne străduim să examinăm de urgență situația în cadrul Consiliului de Securitate al ONU”, a transmis într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Amintim că Statele Unite au efectuat recent lovituri de represalii împotriva unor grupuri susținute de Iran, vizând peste 85 de ținte din Siria și Irak, după uciderea a trei soldați americani și rănirea altor zeci, la o bază militară din Iordania, în urma unui atac cu dronă.

Sâmbătă, militanți ai Rezistenței Islamice din Irak au anunțat că au atacat baza aeriană al-Harir, care găzduiește forțele americane din nordul Irakului, la câteva ore după ce SUA au efectuat loviturile de represalii.

Dar, în ciuda acestui anunț, nu a fost detectat niciun atac asupra bazei aeriene al-Harir, au declarat pentru agenția Reuters trei surse de securitate.

Statele Unite au lovit peste 85 de ținte din Siria și Irak ca represalii după moartea a trei soldați americani în Iordania

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a anunțat vineri că SUA au efectuat lovituri în Irak și Siria vizând Gărzile Revoluționare Iraniene și grupuri pro-iraniene.

„Loviturile aeriene au implicat peste 125 de muniții de precizie”, a precizat Centcom într-un comunicat, adăugând că acestea au vizat peste 85 de obiective, inclusiv centre de comandă și de informații, precum și depozite de drone și de rachete aparținând milițiilor și forțelor iraniene, „care au permis atacurile împotriva forțelor americane și ale coaliției” care au ucis duminică trei soldați americani.

Cel puțin 18 combatanți pro-iranieni au fost uciși vineri de lovituri aeriene americane în estul Siriei, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Bombardiere strategice B-1, folosite în atacurile SUA asupra unor grupuri pro-iraniene din Irak şi Siria
Președintele Joe Biden a declarat vineri că a ordonat lovituri militare asupra unor instalații din Irak și Siria afiliate cu grupurile care au atacat forțele americane și a precizat că răspunsul va continua.

„Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua în momentele și locurile pe care le vom alege”, a declarat Biden într-un comunicat.

„Statele Unite nu caută un conflict în Orientul Mijlociu sau oriunde în lume. Dar să știe asta toți cei care ar putea căuta să ne facă rău: Dacă faceți rău unui american, vom răspunde”, a adăugat președintele SUA.

Irakul a acuzat atacul Statelor Unite de vineri spunând că reprezintă „o încălcare a suveranității sale”.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în teritoriul palestinian Gaza, în octombrie, armata americană a fost atacată de cel puțin 100 de ori în Irak și Siria, de obicei cu rachete și drone de atac unidirecționale.

Ce este Turnul 22, avanpostul unde a avut loc un atac mortal cu drone asupra trupelor americane din Iordania

Vezi si alte articole...