luni, septembrie 16, 2024

Mutarea riscantă prin care ucrainenii fie îl ruinează pe Putin, fie își vor semna singuri sentința. General: „Sper să nu facă aceeași greșeală”

ActualitateMutarea riscantă prin care ucrainenii fie îl ruinează pe Putin, fie își vor semna singuri sentința. General: „Sper să nu facă aceeași greșeală”

Fost comandant al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, general locotenent (r) Cătălin Tomescu a explicat ce câștiguri a obținut Ucraina din campania victorioasă din Rusia, dar avertizează și asupra unor riscuri posibile.

General locotenent (r) Cătălin Tomescu a explicat. Ucraina a surprins pe toată lumea, dar cel mai important i-a luat prin surprindere pe ruși cu o campanie ofensivă fără precedent în Federația Rusă. Ucrainenii au reușit să obțină o serie de succese și au ocupat peste 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Rusiei, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la campaniile lui Napoleon și Hilter. Doar că, după ce în prima fază mulți analiști militari s-au lăsat cuprinși de entuziasm, a sosit momentul pentru o analiză echilibrată, care pune lucrurile într-o nouă lumină. Iar una dintre întrebările ce se impun este dacă și în ce măsură vor putea ucrainenii să își mențină pozițiile ocupate în Rusia și cât de mare este riscul ca trupele Kievului să fie decimate, așa cum s-a întâmplat la Bahmut și Avdiivka. Pierderile uriașe suferite în cele două mari bătălii i-au costat apoi pe ucraineni și le-au dat un impuls rușilor. Așadar, există acum temerea că istoria s-ar putea repeta, într-un moment în care ucrainenii reușesc tot mai greu să găsească noi recruți, iar resursa umană se epuizează pe zi ce trece.

Iar analiștii privesc și mai departe. Potrivit Politico, Ucraina nu este oricum în situația de a dori să cucerească Rusia. În același timp, nu este o operațiune la scară mare, realitatea fiind că mai degrabă este una cu scopuri limitate, precum silirea Rusiei de a redistribui unele unități din regiunea Donețk, unde Rusia avansează susținut.

Pe de altă parte, incursiunea are loc pe fondul intensificării aluziilor la necesitatea negocierilor de pace – din acest punct de vedere, unul dintre scopurile invaziei este să pună Ucraina într-o poziție mai puternică în potențiale discuții de pace.

Victoriile militare au o greutate aparte și se transpun și în succese politice. Generalul Cătălin Tomescu a făcut o analiză pentru „Adevărul” și explică despre ce este vorba.

Ce au câștigat ucrainenii în plan politic

„De exemplu, în plan politic, aceste succese îi dau lui Zelenski un as în mână, dacă eventual s-ar ajunge la negocieri. Acum le poate spune rușilor: «Ne-ați luat niște teritorii care ne aparțin de drept, dar acum am ocupat și noi teritorii care vă aparțin. Putem negocia un schimb prin care să ne retrocedați» Deci și-a creat un avantaj geostrategic, politic, cu certitudine. Rămâne să stabilească partea ucraineană și care teritorii, când și dacă se va ajunge la discuții”, e primul aspect luat în discuție de general.

Tot în plan politic sunt de luat în calcul și alte aspecte. Ucrainenii au transmis, spune generalul Tomescu, un mesaj cât se poate de clar pentru aliați și pentru susținătorii lor.

„Aceste acțiuni militare transmit un puternic mesaj către organizațiile euroatlantice, respectiv NATO și UE și către țările occidentale care i–au sprijinit sub diferite forme și aici mă refer la demonstrarea determinării poporului ucrainean și implicit a armatei ucrainene de a continua lupta până la obținerea obiectivelor strategice și a faptului că sprijinul nu a fost în zadar“.

Mesaj pentru ucraineni și pentru ruși

În plus, adaugă generalul, acțiunile ucrainenilor de pe teritoriul Rusiei transmit un mesaj aparte și în plan intern.

„E vorba că transmit un mesaj de încredere către propriul popor prin care îi îndeamnă să continue lupta și efortul economic, social, militar și de oricare altă natură până la eliberarea teritoriului cucerit de invadatori. Concomitent se demonstrează capacitatea armatei ucrainene de a da riposte ofensive semnificative rușilor și îndeamnă tinerii încorporabili să răspundă cerințelor de mobilizare“, e un alt aspect remarcat de generalul Tomescu.

Nu în ultimul rând aceste acțiuni militare sunt un mesaj și pentru Federația Rusă. Chiar dacă Putin și generalii săi încearcă să minimalizeze succesele obținute de ucraineni, „mesajul” Kievului a fost recepționat la Moscova, e convins înaltul ofițer.

„Victoriile ucrainene transmit un mesaj puternic liderului de la Kremlin. Practic îi demonstrează că Ucraina, concomitant cu continuarea războiului de apărare, poate desfășura operații ofensive pe teritoriul federației cu toate consecințele ce decurg de aici, situație care oricum a luat prin surprindere Kremlinul”, adăugă generalul Tomescu.

Ce a câștigat Ucraina în plan militar

Pe de altă parte, pe plan militar, ucrainenii au reușit o serie de succese neașteptate care ar putea să atârne mult, ulterior. Deși aparent aceste victorii ucrainene nu-i opresc pe ruși să-și continue campania în Ucraina, ecuația războiului s-a schimbat, iar rușii realizează acest lucru.

„Dacă o luăm acum în plan militar, apreciez că Federația Rusă a fost luată prin surprindere, dovadă fiind faptul că nu au reușit să opună rezistență unor forțe relativ reduse și în timp scurt au pierdut 80 de localități și peste 1000 de km pătrați din teritoriu. Practic le-au băgat și lor acum războiul în casă, cu toate consecințele ce decurg de aici. Militar ce înseamnă asta? Rușii sunt obligați să trimită forțe ca să-i alunge, ceea ce înseamnă să ia trupe de rezervă care puteau fi folosite în Ucraina, ba chiar și trupe de pe linia frontului. În plus, e o imagine și o încredere care i-o dai propriei armate și propriei nații. Ucrainenii spun acum: «Uite că putem să-i batem și noi la ei acasă». Și să știți că asta e important, moralul, încrederea, coeziunea și disciplina sunt elemente ale capacității de luptă, chiar dacă par teorii. Pentru că am vorbit de moral, doresc să subliniez că succesul acestor acțiuni contribuie determinant la creșterea moralului și încrederii trupelor ucrainene concomitent cu slăbirea moralului și încrederii trupelor Federației Ruse”, explică generalul.

Ofensiva ucraineană din Rusia a mai marcat o premieră. Până acum, războiul evolua clar în favoarea Rusiei, care nici măcar nu s-a grăbit să zdrobească rezistența ucraineană, ci a preferat să o macine în timp.

„Federației Ruse îi convenea cum decurgeau ostilitățile, în timpul ăsta putea să își creeze o capacitate de luptă mai mare, avea și timp să mai mobilizeze trupe în secret și să își consolideze pozițiile în teren, în plus industria de apărare produce cantități semnificative de muniții și echipamente de luptă. Ei au deja Crimeea, mai rămânea doar să definitiveze ocuparea celor patru oblasturi din zona de est și sud a Ucrainei, cele declarate ca facând parte din Federația Rusă, ca și Crimeea. Într–un cuvânt, rușii se pregătesc de un război lung și de uzură care să distrugă Ucraina și să erodeze concomitent determinarea politică și unitatea de acțiune ale NATO și UE și ale țărilor occidentale în general. Ori ofensiva ucraineană a ieșit din tiparul războiului și i-a luat pe nepregătite; acum ruşii trebuie să îşi reorganizeze linia frontului, dispunerea trupelor în adâncime și dispunerea trupelor pe întreaga întindere a frontierei cu Ucraina , care nu este mică, pentru a putea respinge alte posibile acțiuni ofensive, care le -ar putea crea probleme major”, mai spune generalul.

Există însă și reversul medaliei. Campania victorioasă din Rusia s-ar putea transforma într-un dezastru dacă ucrainenii nu vor ști să gestioneze situația iar în caz de necessitate, să se retragă la timp de acolo pe aliniamente pe care să se poată apăra.

Ucrainenii se expun unor riscuri enorme

„Categoric că ucrainenii au făcut o mișcare îndrăzneață, dar care poate să-i și coste. Aici ei vor trebui să analizeze cu obiectivitate raportul dintre ceea ce câștigă și ceea ce riscă să piardă. Cu alte cuvinte trebuie să analizeze lucid și pragmatic, militar și nu politic, câte forțe vor să introduca în luptă în teritoriul cucerit. Cât de departe pot să meargă în interiorul Federației Ruse, dar să și poată susține și să apere teritoriul cucerit. Sper să nu facă aceeași greșeală ca la Bahmut. La Bahmut, eu cred că au sacrificat prea mulți militari, care-s greu de înlocuit”, avertizează fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu.

Un detaliu important de la care ar trebui începută analiza ține de resursa umană, de disponibilitatea ei. La Bahmut, spune generalul, ucrainenii s-au încăpățânat să reziste mult timp, deși deznodământul devenise clar. În schimb, în loc să se retragă și să-și reorganizeze rapid rezistența în adâncime, ucrainenii au continuat să lupte deși erau prinși ca într-un clește, iar în acest fel au pierdut mulți dintre cei mai buni soldați.

„Pentru ucraineni, omul – luptătorul este cel mai greu de înlocuit la momentul actual. La Bahmut, rușii au fost șmecheri. Au atacat prima dată cu forțele regulate, iar când au înțeles că ucrainienii vor rezista până la ultimul, și-au scos din unitățile regulate două brigăzi și i-au băgat pe pușcăriașii lui Prigojin. Și da, și rușii au pierdut mulți oameni atunci, dar au pierdut mai mulți din trupele Wagner, nu soldați din trupele de elită. Pe când ucrainenii au pierdut din ce aveau mai bun, enorm de mulți soldați cu experiență. Le-a fost și încă le e greu să-i înlocuiască, iar eu cred că au învățat ceva din asta”, punctează generalul.

Asta înseamnă că ucrainenii, în special strategii ucraineni, trebuie să ia în calcule toate detaliile, iar în caz de necesitate să își retragă trupele din Rusia înainte de a fi încercuite. Practic să-și limiteze teritoriul cucerit la suprafața pe care o pot apăra cu pierderi minime.

„Te duci 100 de kilometri cu o grupare de 50 de blindate și trupe de infanterie, mă rog, cucerești un aliament, dar problema e acum cum îl aperi și cum îți asiguri spatele și logistica? Sunt convins că o știu și generalii ucraineni și țin cont de asta. Concluzia: e nevoie de niște calcule serioase aici. Sau cum zicem noi românii, te întinzi cât îți permite plapuma”, adaugă el.

Nu în ultimul rând, există riscul ca imprevizibilul Putin să reacționeze așa cum nu a mai făcut-o, adică să aprobe folosirea armelor nucleare tactice iar de aici să rezulte și alte urmări greu de calculat. „Sper mai degrabă să se ajungă la începerea discuțiilor preliminare care să conducă la începerea negocierilor între părți și implicit la încetarea focului”, încheie generalul Cătălin Tomescu.

Cine este general Tomescu

General locotenent (r) Cătălin Tomescu a fost șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu și are o mare experienţă la comanda unor structuri NATO şi naţionale.

A îndeplinit funcţiile de locţiitor al comandantului Corpului NATO de Reacţie Rapidă, din Istanbul, Turcia, de comandant al Diviziei 1 Infanterie, locţiitorul şefului Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din S.M.Ap., dar şi al Șefului Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE.

A fost comandantul Batalionului 341 Infanterie SEEBRIG între 2000 – 2003 și comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată între 2006 şi 2009.

În 2009 a îndeplinit funcţia de director adjunct pentru operaţiile Coaliţiei al şefului Direcţiei Planificare Strategică la MNFI şi Reprezentant Militar Naţional în Irak.

Pe lângă formele de pregătire din ţară, a absolvit şi Cursul 108, Colegiul de Apărare NATO – Roma, Italia, Cursul de conducere a misiunilor în sprijinul păcii –US DIILS, Newport, SUA, Colegiul de comandă şi stat major al Forţelor Terestre canadiene – Kingston, Canada, Cursul Nordic al ONU pentru ofiţerii de stat major – Stockholm, Suedia şi Şcoala de stat major a Trupelor de Uscat – Compiegne, Franţa.

Vezi si alte articole...