joi, noiembrie 30, 2023

Năsui: Putem avea un sistem de pensii care să nu depindă de politic, dar primul care nu e interesat să se întâmple acest sistem este exact politicul

EconomieNăsui: Putem avea un sistem de pensii care să nu depindă de politic, dar primul care nu e interesat să se întâmple acest sistem este exact politicul

”Putem avea un sistem de pensii care să nu depindă de politic, dar primul care nu e interesat să se întâmple acest sistem este exact politicul, pentru că dependenţa faţă de factorii politici este un lucru care sporeşte puterea politicienilor şi, în general, politicienii vor mai multă putere. De sistemul Pilon II cu siguranţă a auzit toată lumea, este un sistem care funcţionează, merge, acum el a fost mult dat înapoi faţă de ce trebuia să fie. El avea un calendar de trecere a cotizaţiei de la Pilonul I la Pilonul II, graduală (…) De ce deranjează Pilonul II atât de mult, motivul e simplu, deoarece conferă această independenţă (…) Un sistem e posibil, totul e să îl şi vrei. Politicienii nu îşi doresc ca oamenii să fie independenţi pentru că asta îi face mai irelevanţi şi mai puţin puternici”, a declarat, sâmbătă Claudiu Năsui, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Întrebat cât ar câştiga un român în plus, dacă ar avea toţi banii la Pilonul II de pensii, Năsui a explicat că ar fi vorba de 7.000 de lei lunar, la un salariu mediu şi o cotizare de 35 de ani.

”Dacă un român obişnuit, pe salariul mediu, care e 7.000 şi ceva de lei acum brutul, dacă toţi banii care se duc acum la Pilonul I şi Pilonul II s-ar pune deoparte, ar avea, practic, o cotizaţie pe durata de 35 de ani, care e  stagiul minim de cotizaţie, ar pune 650.000 de lei. La un randament de 5 la sută care e ultimul randament publicat, românul ar avea 1.700.000 de lei la vârsta de  65 de ani, bani din care ar putea avea un venit de peste 80.000 de lei, cam 7.000 de lei pe lună. Contrastăm asta cu un punct de pensie, cât primeşte pe un salariu mediu, că un salariu mediu înseamnă un punct de pensie în sistemul de Pilon I, care înseamnă 1.785 de lei. Adică de patru ori mai puţin. Şi ne întrebăm unde se duce diferenţa şi ne întrebăm de ce această proastă gestiune. Păi diferenţa se duce exact acolo, în această plată intergeneraţională”, a precizat Năsui.

Fostul ministru al Economiei a afirmat că legea pensiilor este tratată strict electoral.

”Acum, discuţia cu Legea pensiilor este tratată strict electoral, că anul viitor sunt alegeri, vor să crească punctul de pensie şi toate guvernele au uzitat cu joaca aceasta cu punctul de pensie. Problema e pe termen lung, că noi ne jucăm, ne aruncăm singur grenada de la unul la altul”, a mai spus Năsui.

El nu a putut preciza cât e acum deficitul la bugetul de pensii.

”Nu îl ştiu, dar pe general consolidat, gândiţi-vă că pe 9 luni e cât era previzionat pe tot anul”, a adăugat Năsui.

 

Vezi si alte articole...