joi, mai 23, 2024

NATO şi UE au lansat un grup operativ comun pentru a proteja conductele şi infrastructura-cheie

EconomieNATO şi UE au lansat un grup operativ comun pentru a proteja conductele şi infrastructura-cheie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sabotajul conductelor dintre Rusia şi Germania din Marea Baltică, în septembrie anul trecut, a arătat necesitatea „de a face faţă acestui nou tip de ameninţare”.

„Acesta este un grup operativ în care experţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană vor lucra îndeaproape pentru a identifica principalele ameninţări la adresa infrastructurii noastre critice, pentru a analiza vulnerabilităţile strategice pe care le avem”, a declarat von der Leyen la Bruxelles, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ursula von der Leyen a precizat că grupul operativ va veni iniţial cu propuneri privind infrastructura de transport, energetică, digitală şi spaţială.

Oficialii occidentali şi cei ruşi s-au acuzat reciproc pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream, dar oficialii din Suedia şi Danemarca, care au investigat atacul, nu au numit niciun posibil vinovat.


Oficialii occidentali spun că atacurile asupra Nord Stream şi întreruperile bruşte ale gazului de către Rusia, la începutul războiului Moscovei din Ucraina, au evidenţiat cât de dependenţi sunt mulţi membri ai UE şi NATO de infrastructura-cheie şi de energia rusă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat miercuri la o reuniune cu comisarii europeni conduşi de Ursula von der Leyen. Vorbind chiar înainte de această întâlnire, la care urma să discute despre securitate, şeful NATO a subliniat că grupul operativ pe care l-au înfiinţat ilustrează cooperarea sporită dintre NATO şi UE.

„Rezilienţa şi protecţia infrastructurii critice sunt o parte esenţială a eforturilor noastre comune, aşa cum am văzut atât în cazul transformării energiei în armă de către preşedintele Putin, cât şi din sabotajul conductelor Nord Stream”, a spus Stoltenberg. „Dorim să analizăm împreună cum putem să facem ca infrastructura noastră critică, tehnologia şi lanţurile noastre de aprovizionare să fie mai reziliente la potenţiale ameninţări şi să luăm măsuri pentru a atenua eventualele vulnerabilităţi”, a explicat el.

Vezi si alte articole...