vineri, aprilie 19, 2024

Nou cutremur în Oltenia, mai puternic decât cel de ieri. A avut magnitudinea de 5,7 și a fost urmat de două replici

ActualitateNou cutremur în Oltenia, mai puternic decât cel de ieri. A avut magnitudinea de 5,7 și a fost urmat de două replici

Un nou Cutremur de 5,7 grade care s-a produs marți după-amiază în România a avut la scurt timp și o replică de 3,5 grade, arată datele prezentate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

Potrivit CSEM, replica unui nou cutremur care a fost înregistrată la 15:30:53, la o adâncime de 15 kilometri, la 72 km N-E de Drobeta-Turnu Severin, respectiv 13 km N-V de Târgu Jiu.

Știrea inițială: Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs în România, miercuri după-amiază, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur de 5,7 grade în România, marți, 14 februarie

Potrivit INCDFP, a fost vorba despre „un cutremur semnificativ” și s-a produs în Oltenia, Gorj, la o adâncime de 40 de kilometri.

Seismul a fost înregistrat la ora 15:16:53, la 102 km N-V de Craiova, 120 km S-V de Sibiu, 146 km V de Pitești, 161 km S-E de Timișoara, 183 km S-E de Arad, 195 km S de Cluj-Napoca, 204 km E de Belgrad, 208km E de Zemun, 212km N-E de Nis, 212 km V de Brașov.

Un cutremur semnificativ, cu o magnitudine de 5,2, a avut loc în județul Gorj și luni, 13 februarie, la ora 16:58:08, la o adâncime de 16,5 kilometri. Acel seism s-a produs la 109 km N-V de Craiova, 111 km S-V de Sibiu, 145 km V de Pitești, 158km S-E de Timișoara, 178km S-E de Arad, 184 km S de Cluj-Napoca, 206 km V de Brașov, 208 km E de Belgrad, 212 km E de Zemun, 223 km N-E de Nis.

După cutremurul de luni, directorul INCDFP, Constantin Ionescu, spunea că este „maximul” pe care îl poate da zona respectivă din acest punct de vedere.

„Un semnal de alarmă nu poate să fie pentru zona respectivă pentru că, uitându-ne în urmă la cutremurele care s-au produs, se pare că acesta e maximul ce poate să dea zona respectivă. Ca intensitate a cutremurului, a fost de 5 grade în epicentru. Cu cât ne-am îndepărtat de epicentru, intensitatea a scăzut”, afirma oficialul, Gabriela Mihai.

Cel mai puternic cutremur în România s-a produs pe 4 martie 1977

Cel mai cunoscut și unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria României s-a produs la data de 4 martie 1977, în zona Vrancea la o adâncime de 94 km, a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a durat 55 de secunde. Au murit atunci 1.671 de oameni, dintre care 1.424 doar în București, iar alte 11.300 de persoane au fost rănite și peste 33.000 de locuințe distruse.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Recomandări ISU

Autoritățile recomandă o serie de măsuri care sunt valabile după terminarea unui cutremur de pământ și pe care trebuie să le aplicați fără ezitare. Potrivit ISU, oamenii trebuie să-și păstreze calmul și să țină cont de aceste recomandări în caz de cutremur:

Nu părăsiţi imediat spaţiul, camera, apartamentul, clădirea în care v-a surprins seismul.

Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism, dacă e cazul. Calmaţi persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii de vârstă mai fragedă.

Ajutaţi, dacă e cazul, pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier, obiecte sau elemente uşoare de construcţii, să se degajeze. Nu mişcaţi răniţii grav – dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze – până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.

Îngrijiţi-vă de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor, asigurându-le îmbrăcăminte şi încălţăminte corespunzătoare sezonului în care s-a declanşat seismul, în vederea unei eventuale evacuări din locuinţă sau clădire pentru o perioadă anume, de la câteva ore la câteva zile.

Nu utilizaţi telefonul decât pentru apeluri la salvare, pompieri sau de către organismul cu însărcinări oficiale în privinţa intervenţiei post-dezastru, în cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice. Dacă s-a declanşat un incendiu, căutaţi să-l stingeţi prin forţe proprii. Verificaţi preliminar starea instalaţiilor electrice, gaze, apă, canal, verificaţi vizual starea construcţiei în interior. În cazul constatării de avarii, închideţi alimentarea locală sau generală şi anunţaţi unitatea pentru intervenţie.

Nu folosiţi foc deschis. Părăsiţi cu calm clădirea, fără a lua cu dvs. lucruri inutile, dar verificaţi mai întâi scara şi drumul spre ieşire spre a nu vă expune la pericole. Fiți pregătiți pentru potențiale replici seismice. Dacă la ieşire uşile sunt blocate trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora.

Dacă uşile nu pot fi deblocate se recomandă spargerea geamului, curăţarea ramei şi a zonei de cioburi utilizând un un obiect dur şi evacuarea prin golul astfel creat. Ascultați doar informațiile și recomandările transmise oficial, recepționate direct de către dumneavoastră. Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.

Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

Știre în curs de actualizare

Vezi si alte articole...