luni, iulie 15, 2024

Noutăți despre Legea Familiei în România

MedicalNoutăți despre Legea Familiei în România

Proiect de lege privind recunoașterea diversității formelor de familie:

Se află în stadiul de elaborare la Ministerul Familiei, cu termen de prezentare în Guvern iunie 2024.

Scopul declarat este de a defini conceptul de familie, a recunoaște “diversitatea formelor de familie” și a stabili drepturile și responsabilitățile părinților.

Nu există detalii concrete despre ce înseamnă “diversitatea formelor de familie” în proiectul de lege.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în noiembrie 2023 că “societatea românească nu este pregătită” pentru o decizie CEDO privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex, sugerând că proiectul de lege ar putea fi o modalitate de a aborda această problemă.

Legea privind prevenirea separării copilului de familie:

A fost adoptată de Senat în iunie 2023 și de Camera Deputaților în prima lectură în noiembrie 2023.

Se află în prezent în comisiile Camerei Deputaților pentru dezbateri și vot final.

Scopul declarat al legii este de a reduce numărul copiilor care sunt luați din grija familiilor lor și plasați în sistemul de protecție specială a copilului.

Legea prevede o serie de măsuri de sprijin pentru familiile aflate în dificultate, cum ar fi: evaluări sociale mai amănunțite, servicii de consiliere și sprijin parental, asistență financiară.

Legea a fost criticată de unii care susțin că ar putea duce la o “instituționalizare” excesivă a copiilor și la slăbirea autorității statului de a interveni în cazuri de abuz sau neglijență.

 Alte noutăți:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o serie de hotărâri în ultimii ani care obligă România să recunoască drepturile familiilor de același sex.

Guvernul a anunțat că va lua măsuri pentru a implementa aceste hotărâri CEDO, dar nu a specificat încă ce măsuri vor fi luate.

Există o dezbatere publică în curs de desfășurare cu privire la definiția familiei și la drepturile familiilor LGBTQ+ în România.

Vezi si alte articole...