vineri, aprilie 19, 2024

Nu se vor mai putea găzdui chiriași ori organiza petreceri în clădirile cu bulină roșie din Capitală

Din OrasNu se vor mai putea găzdui chiriași ori organiza petreceri în clădirile cu bulină roșie din Capitală

Guvernul dorește să interzică închirierea clădirilor cu bulină roșie din Centrul Vechi al Bucureștiului, precum și organizarea de evenimente în aceste clădiri, din cauza riscului seismic. Ministerul Dezvoltării a inițiat proiectul de lege care va interzice închirierea acestor clădiri, iar Guvernul a votat deja în favoarea acestei propuneri. Proiectul urmează să fie adus în Parlament.

Conform proiectului, imobilele cu bulină roșie, inclusiv blocuri, magazine, restaurante, săli de fitness și săli de sport, nu vor mai putea fi închiriate. Potrivit Digi24, un studiu realizat de autoritățile din București arată că 1000 de clădiri s-ar prăbuși în cazul unui cutremur mai puternic, iar 400 dintre acestea nu au măsuri de securitate la cutremur. Cele mai multe dintre aceste clădiri se află în Centrul Vechi. În cazul în care legea va intra în vigoare, administratorii de restaurante și proprietarii de imobile ar fi cei mai afectați.

Această lege a fost discutată anterior și ar fi trebuit inclusă în legislația privind siguranța la cutremur, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Cu aproximativ două săptămâni în urmă, Prefectul Capitalei a avertizat că o parte din clădirile din București nu sunt sigure în cazul unui cutremur puternic. În plus față de acestea, există și clădiri care nu au bulină roșie, dar necesită consolidare pentru a fi sigure în caz de cutremur. Toni Greblă a fost întrebat dacă este pregătit pentru un eventual cutremur și a declarat:

Deci, mai întâi pregătirea antiseismică. Reabilitarea antiseismică a unor clădiri din Bucureşti, care nu sunt puţine, sunt de ordinul a 1000 de clădiri. Consolidarea şi numărul clădirilor care pot fi afectate depinde de intensitatea unui viitor cutremur. A doua parte e pregătirea postcutremur, iar ISU stau mult mai bine. Am făcut exerciţii, există dotare, există un plan aprobat şi fiecare entitate care se implică postcutremur ştiu foarte bine ce au de făcut. Stăm rău, însă, la consolidarea antiseismică a clădirilor
 

Vezi si alte articole...