joi, februarie 22, 2024

Nuclearelectrica, după ce un compresor de aer de serviciu din partea clasică a reactorului 2 de la Cernavodă a degajat fum: Echipamentul este izolat şi se fac investigaţii pentru identificarea cauzei

EconomieNuclearelectrica, după ce un compresor de aer de serviciu din partea clasică a reactorului 2 de la Cernavodă a degajat fum: Echipamentul este izolat şi se fac investigaţii pentru...

”SN Nuclearelectrica SA anunţă că în după-amiaza zilei de 6 februarie 2024, un compresor de aer de serviciu,  din partea clasică (nu cea nucleară) a Unităţii 2 CNE Cernavodă a declanşat şi a degajat fum (fără foc), fără impact asupra securităţii nucleare şi personalului Unităţii 2 CNE Cernavodă. În prezent, echipamentul este izolat şi se fac investigaţii pentru identificarea cauzei”, arată compania.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au anunţat că pompierii au fost sesizaţi că era fum în camera unei turbine la Unitatea 2 CNE Cernavoda.

La faţa locului s-au deplasat două echipaje cu apă şi spumă.

”Degajarea de fum nu a avut impact asupra securitatii nucleare şi asupra producţiei, Unitatea 2 funcţionând la putere nominală şi în parametri normali”, mai arată compania.

Compania naţională „Nuclearelectrica” SA este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă în 2013.

SNN deţine două sucursale: Sucursala CNE Cernvodă (Centrala de la Cernavodă), care operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, şi FCN Piteşti – o fabrică de combustibil nuclear. Compania a realizat un ciclu integrat de combustibil prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

Vezi si alte articole...