marți, iulie 16, 2024

O mulțime de contabili, economiști, dar și antreprenori au protestat azi, 8 iulie, în Piața Victoriei din Capitală

Din OrasO mulțime de contabili, economiști, dar și antreprenori au protestat azi, 8 iulie, în Piața Victoriei din Capitală

Astăzi, 8 iulie 2024, o mulțime formată din contabili, economiști și antreprenori au protestat în Piața Victoriei din București. Motivul principal al protestului este climatul economic caracterizat de „haos legislativ și incertitudine fiscală”. Participanții au solicitat schimbări fundamentale în politica fiscală a României.

Evenimentul intitulat „Fără haos în legislația fiscală” a început la ora 08:30 și a continuat până la ora 13:00. Protestatarii au planificat să plece în marș către sediul Ministerului Finanțelor din Piața Constituției și către sediul ANAF.

În jurul orei 11:14, Calea Victoriei a fost închisă pentru desfășurarea marșului protestatarilor. Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) a anunțat că la protest ar putea participa aproximativ 3.000 de persoane. De asemenea, proteste similare au loc și în alte mari orașe din țară, precum Timișoara, Oradea, Iași și Bistrița.

„Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale”, se precizează pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Programul protestului:

ora 8:30: Adunarea participanților în Piața Victoriei.

ora 9:30: Începerea marșului pe Calea Victoriei către sediul ANAF.

ora 10:15: Sosirea la sediul ANAF.

ora 10:45: Pornirea către sediul Ministerului Finanțelor, pe Bulevardul Libertății trecând pe lângă Ministerul Justiției.

ora 11:00: Sosirea la Ministerul Finanțelor.

ora 13:00: Finalizarea manifestației, cu posibilitatea de a intra și în Minister, conform anunțului făcut de organizatori.

„Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile”, transmite PACR.

 

Revendicările protestului, susținut și de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), sunt următoarele conform News.ro:

Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu apare în rapoartele contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală există acolo unde nu există nicio înregistrare fiscală, iar autoritățile competente ar trebui să fie conștiente de acest lucru.

Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Aceasta reprezintă o încălcare a vieții private a persoanelor fizice, o prelucrare ilegală și nejustificată a datelor cu caracter personal.

Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este rezonabil să schimbăm din nou casele de marcat, după ce acestea au fost deja înlocuite cu bani publici, fără a oferi posibilitatea de deducere fiscală.

Revenirea la Legea Prevenției – Aceasta se referă la revenirea la varianta anterioară a Legii 296/2023. Este esențial să existe îndrumare și avertismente adecvate pentru a face afaceri fără presiune constantă.

Dorim predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare ar trebui să fie anunțată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special atunci când vine vorba de noi taxe și obligații.

Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale – Proiectele OUG 69 și OUG 70 au fost supuse doar pentru două zile de transparență decizională și au fost aprobate fără a avea loc dezbateri publice, cu aviz negativ din partea CES.

Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025, toți contribuabilii vor fi obligați să raporteze conform SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei companii.

Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF – Contribuabilii sunt supuși unor termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.

Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale – Nu mai dorim să împrumutăm statul ani de zile, plătind contribuții pentru concediile medicale.

Norme clare pentru RO-e-Transport.

Vezi si alte articole...