Primăria București anunță o nouă pistă de biciclete pe traseul Libertății – Unirii – Decebal – Basarabia
Bucureștenii ar putea beneficia în curând de o nouă pistă de biciclete, care va traversa o parte importantă a orașului. Primăria Municipiului București (PMB) a anunțat, pe 10 ianuarie 2025, că a atribuit contractul pentru proiectarea și execuția acestui proiect, urmând ca lucrările să fie realizate de Trustul de Clădiri Metropolitane, o instituție aflată în subordinea Primăriei.
Traseul și detaliile proiectului
Noua pistă de biciclete va conecta Bulevardele Libertății, Unirii, Decebal și Basarabia, creând astfel un traseu destinat bicicliștilor, menit să încurajeze transportul sustenabil în capitală.
Contractul atribuit include următoarele servicii:
- Actualizarea documentației tehnice aferente fazei de Proiect Tehnic de Execuție;
- Asistență tehnică oferită de proiectant pe parcursul derulării lucrărilor;
- Execuția lucrărilor necesare.
Valoarea totală a contractului este de 15.741.716 lei, TVA inclus.
Durata proiectului
Durata totală a contractului pentru proiectul intitulat „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului București – Traseu 4: Bd. Libertății – Bd. Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia” este de 46 de luni și include următoarele etape:
- Proiectare și avizare: 1 lună pentru actualizarea documentației tehnice și obținerea tuturor avizelor necesare;
- Execuția lucrărilor și asistență tehnică: 6 luni pentru realizarea efectivă a pistei;
- Perioada de garanție: 36 de luni, începând de la semnarea Procesului Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor până la recepția finală.
Când vor începe lucrările?
Deși proiectul este în faza pregătirii documentației, PMB nu a oferit încă o dată exactă pentru debutul lucrărilor. În prezent, accentul este pus pe finalizarea procesului de proiectare și obținerea avizelor necesare pentru demararea execuției.
Impactul pistei asupra Bucureștiului
Această inițiativă face parte dintr-un plan mai amplu al Primăriei de a promova transportul alternativ și de a îmbunătăți infrastructura destinată bicicliștilor. Traseul propus, care traversează zone centrale importante, are potențialul de a deveni un punct de referință pentru mobilitatea urbană în București, contribuind la reducerea poluării și la creșterea calității vieții în oraș.
Bucureștenii pasionați de ciclism sau cei care doresc o alternativă eco-friendly pentru deplasare pot privi cu optimism acest proiect, ce promite să aducă o schimbare pozitivă în peisajul urban.