Administrația Parcului Natural Văcărești le arată bucureștenilor cum natura a transformat un simplu buștean într-o adevărată pădure fermecată, deși foarte mică. Bucata de lemn a devenit un habitat pentru diverse specii de licheni, mușchi, ciuperci și insecte. De obicei, în parcurile din București, atunci când un copac cade, el este îndepărtat din zonă. Totuși, există un loc special, Parcul Natural Văcărești, unde lemnul căzut se transformă într-un nou habitat pentru speciile „mini” din delta aflată în mijlocul orașului.
Într-un parc natural, fiecare element al ecosistemului are un rol important, chiar și lemnul căzut. „În Parcul Natural Văcărești îl păstrăm acolo unde nu obstrucționează cărările. Lemnul căzut susține un habitat în continuă dezvoltare, fiind casă pentru licheni, mușchi, ciuperci și insecte,” transmite Administrația Parcului Natural Văcărești.
Reprezentanții parcului au explicat că materia este descompusă de micii locuitori, iar apoi este reintegrată în sol, fertilizându-l. Acest proces sprijină atât plantele, cât și animalele sălbatice sau păsările, care găsesc hrană printre insectele ascunse sub scoarță. În plus, copacii căzuți pot deveni adăpost și pentru mamiferele mici, precum aricii.
Administrația Parcului Natural Văcărești a transmis că, pe viitor, va acorda o atenție sporită acestei lumi „macro” din Delta Văcărești:
„Un exemplu fascinant este Ipa keyserlingi, un mic păianjen surprins recent în parc, care rămâne activ chiar și iarna, dacă permit condițiile. Această specie contribuie la echilibrul natural, fiind prădător al insectelor mici și hrană pentru alte viețuitoare.”
Bucureștenii sunt încurajați să acorde atenție lemnului căzut atunci când merg la plimbare prin Parcul Natural Văcărești. Aici, ei ar putea descoperi un adevărat tărâm de basm, format din specii mici și macro. Astfel, pe o bucată de lemn căzut a apărut un habitat pentru licheni, mușchi, ciuperci și insecte.
„Priviți natura din jurul vostru cu alți ochi și descoperiți valoarea fiecărui element, inclusiv a lemnului căzut, care înseamnă de fapt viață pentru atât de multe specii!”
În sprijinul celor spuse, Administrația a publicat o serie de fotografii pe rețelele de socializare, în care se poate vedea, de aproape, ecosistemul care s-a format pe lemnul căzut.