miercuri, decembrie 4, 2024

Odontofobia. Cum să-ți depășești fricile legate de vizita la dentist

Continut SposorizatOdontofobia. Cum să-ți depășești fricile legate de vizita la dentist

Odontofobia sau frica de dentist este o problemă comună care afectează mai mult de jumătate dintre adulți, pusă în general pe seama experiențelor anterioare neplăcute sau a anxietății provocate de durere și necunoscut. Odontofobia predispune de foarte multe ori la neglijarea controalelor stomatologice sau chiar la ignorarea unor simptome evidente ale unor afecțiuni bucale și implicit la agravarea acestora. Următoarele recomandări te pot ajuta să consideri controalele stomatologice mai puțin înfricoșătoare și, de ce nu, să îți dorești să îți vizitezi medicul stomatolog mai frecvent.

 

Înțelege cauzele odontofobiei

 

La fel ca în cazul oricărei fobii, primul pas în depășirea odontofobiei presupune identificarea cauzelor acesteia. Poate fi vorba de teama de durere, de senzațiile neplăcute sau de anxietatea legată de controlul pe care îl ai în timpul procedurilor stomatologice. Identificarea cauzelor specifice ale fricii tale te poate ajuta să îți abordezi anxietatea în mod eficient.

 

Comunică temerile medicului stomatolog

 

Medicul stomatolog nu este responsabil doar pentru tratamentul afecțiunii de care suferi, ci și de menținerea bunăstării tale generale. În timpul primei ședințe în cabinetul stomatologic, comunică-i temerile tale, pentru a putea identifica soluții prin care vizita la stomatolog să fie mai plăcută. Experiențele potențial negative din trecut nu ar trebui să te facă să eviți comunicarea cu medicul stomatolog, deoarece o astfel de abordare nu face decât să accentueze frica și anxietatea.

 

Solicită informații medicului

 

Dacă, de exemplu, anumite proceduri specifice îți provoacă o senzație de teamă, poți adresa medicului întrebări cu privire la acestea, pentru a avea o imagine completă cu privire la ce urmează să îți facă. Implantul dentar, un exemplu comun de tratament care provoacă anxietatea pacienților, este, în realitate, o procedură sigură și care nu produce durere, așadar care nu ar trebui să fie privită cu îngrijorare.

 

Altele, precum cele de estetică dentară (albirea sau plasare a unor fatete dentare) sunt, de asemenea, alte exemple comune de proceduri care, în realitate, nu produc niciun disconfort, fiind realizate în majoritatea cazurilor fără a fi necesară anestezie.

 

Explorează opțiuni de tratament mai puțin invazive

 

Medicul stomatolog poate avea opțiuni de tratament care să fie mai puțin invazive sau mai puțin dureroase. De exemplu, în cazul în care te confrunți cu o carie sau cu o infecție la nivelul canalului dentar, în locul unei extracții, o procedură care poate accentua teama, poți să discuți cu medicul stomatolog despre modalități de conservare a structurii dentare naturale, precum obturațiile de canal.

 

Caută suportul unui psiholog

 

Dacă frica ta de stomatolog este foarte intensă și îți afectează calitatea vieții, este recomandat să cauți ajutorul unui specialist în sănătate mintală. Un psiholog te poate ajuta să explorezi originile fricii tale și să găsești strategii eficiente pentru a o depăși.

 

Vezi si alte articole...