luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Oficial al serviciilor secrete ucrainene: Ucraina ar putea ajunge în cele din urmă la negocieri cu Rusia

MedicalOficial al serviciilor secrete ucrainene: Ucraina ar putea ajunge în cele din urmă la negocieri cu Rusia

Ucraina va trebui la un moment dat să intre în discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre cele două ţări, a declarat un oficial de rang înalt al serviciilor secrete ucrainene într-un interviu publicat joi, relatează Reuters, scrie News.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins în repetate rânduri orice discuţii cu Kremlinul, semnând inclusiv un decret în 2022 prin care declara oficial “imposibilă” orice negociere atât timp cât la conducere se află Vladimir Putin.

Generalul Vadim Skibiţki, numărul doi în cadrul Direcţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), a declarat pentru revista The Economist că discuţiile vor fi necesare la un moment dat, aşa cum se întâmplă în orice război.

“Generalul Skibiţki spune că nu vede cum ar putea Ucraina să câştige războiul doar pe câmpul de luptă. Chiar dacă ar fi capabilă să împingă forţele ruseşti înapoi la graniţele sale – o perspectivă din ce în ce mai îndepărtată – acest lucru nu ar pune capăt războiului”, scrie revista The Economist.

“Astfel de războaie se pot încheia doar prin tratate”, spune generalul ucrainean.

În prezent, ambele părţi încearcă să obţină “poziţia cea mai favorabilă” înaintea unor eventuale discuţii. Dar se presupune că negocieri serioase nu vor putea începe decât cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2025, precizează The Economist.

Volodimir Zelenski şi alţi oficiali au declarat că Rusia nu va fi invitată la summitul pentru pace care va avea loc în Elveţia în luna iunie, deoarece nu există nicio garanţie că Moscova va negocia cu bună-credinţă.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat într-un interviu acordat săptămâna aceasta revistei Foreign Policy că scopul summitului din iunie este “de a reuni ţările care împărtăşesc abordări şi principii pe care se pot baza pentru acţiuni ulterioare”.

“Abia apoi comunicarea cu Rusia ar putea fi posibilă, iar Rusia ar putea participa la negocieri. Pentru că, aveţi dreptate, în final, nu este posibil să se pună capăt războiului fără ambele părţi”, a recunoscut şi Kuleba.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său zilnic de joi seară că reuniunea din iunie ar fi “prima şansă reală de a începe să restabilească o pace justă”.

“Toate poziţiile noastre, fie pe câmpul de luptă, fie în ceea ce priveşte diplomaţia şi serviciile de informaţii, trebuie să fie puternice acum”, a spus el. “Forţa noastră, capacităţile noastre, armele noastre, unitatea noastră cu partenerii noştri, toate acestea trebuie să funcţioneze împreună. Şi vor funcţiona”, a transmis Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că reuniunea din iunie din Elveţia nu poate fi o “conferinţă serioasă cu aşteptări serioase de a obţine un anumit tip de rezultate” fără prezenţa Rusiei.

Vezi si alte articole...