miercuri, decembrie 6, 2023

Ofițer sub acoperire face profilul traficanților. Care e cel mai consumat drog în România

ActualitateOfițer sub acoperire face profilul traficanților. Care e cel mai consumat drog în România

Un ofițer sub acoperire a făcut profilul traficanților de droguri. În cadrul unui interviu, el a vorbit despre cele mai populare substanțe din România și a făcut un top al țărilor cu cel mai mare trafic. Ofițerul a vorbit și despre modul în care reușesc să se infiltreze în astfel de rețele.

Drogurile au devenit o problemă majoră în România, iar unii spun că țara noastră a pierdut deja această luptă. Un ofițer sub acoperire a vorbit despre acest subiect și a prezentat modul în care se face traficul cu substanțe interzise. El a oferit detalii despre modul în care reușesc cei de la antidrog să se infiltreze în astfel de rețele, dar și țara de unde sunt transportate cele mai mari cantități de substanțe interzise.

Ofițerul sub acoperire spune că România nu a pierdut această luptă. Structurile antidrog „își dau interesul foarte mult pentru combaterea de droguri”, spune el. Toate acțiunile efectuate în 2022, când au fost reținute și arestate 1.292 de persoane, dar și cele din acest an, au fost un mesaj pentru traficanți.

„Colegii mei și cei care fac parte din structurile antidrog își dau interesul foarte mult pentru combaterea de droguri și noi nu am considerat niciodată lupta pierdută, pentru că dacă noi o consideram, eram ultimii pe care mai conta societatea.

Nu pot să ignor că în 2022 structurile antidrog împreună cu procurorii DIICOT au reținut și arestat 1.292 de persoane, că sunt aproape 1.000 de acțiuni la nivel național în 2022, că anul acesta suntem cu plus 20% la persoane reținute, că grupările de criminalitate organizată, cred eu, că au înțeles mesajul, cel puțin de la structurile antidrog că suntem prezenți în stradă, că suntem foarte concentrați și că ne facem treaba. Situația antidrog este într-o continuă schimbare, lumea drogurilor este în schimbare”, a spus ofițerul antidrog sub acoperire în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

România nu este în topul țările cu cele mai mari probleme. De unde sunt distribuite cele mai multe droguri
Ofițerul sub acoperire spune că în țara noastră sunt probleme în ceea ce privește consumul de droguri, însă nu suntem în top. Această problemă este la nivelul întregii Uniunii Europene, unde există toate tipurile de substanțe, inclusiv cocaină și canabis.

„Granițele noastre nu mai sunt închise. Oamenii, tinerii noștri, adulții călătoresc. Călătoresc în Spania, călătoresc în Olanda, vizitează Amsterdam, vizitează Barcelona. Toată lumea știe că în Amsterdam poți să-ți faci rost de un joint și să-l fumezi. A devenit ani de-a rândul o destinație propice pentru consumul de droguri. Amsterdam. Dar trebuie să nu ne mai ferim să spunem lucrurilor pe nume. În România nu avem o destinație pentru traficul de droguri la nivel european”, mai spune ofițerul antidrog.

Cele mai mari probleme în ceea ce privește traficul de droguri sunt în Maroc. De acolo pleacă canabisul către Spania, iar apoi spre alte țări, printre care Germania și România. Ofițerul sub acoperire spune că este vorba despre un trafic internațional de zeci de tone.

„Dacă mă refer la Spania, colegii noștri se confruntă cu o inundare a pieței de cannabis, a pieței legale de cannabis cu cannabis din Maroc. E clar, cannabisul acela, un surplus pentru Spania, își urmează ruta inclusiv către România, către Germania, către Franța. Vorbim aici de trafic internațional de zeci de tone. Tone de cannabis disimulat în marfă legală, care e transportată peste tot în spațiul Schengen. Ajunge inclusiv în România, prin colete, prin compartimente ascunse ale unor autovehicule. Rețelele sunt coordonate de către marocani, de către spanioli, de către români, de către albanezi”, spune ofițerul sub acoperire.

ofițer

Canabisul, unul dintre cele mai consumate droguri din România

Ofițerul antidrog spune că cel mai consumat în România este canabisul. Acesta vine din Albania și Spania. Aceste țări au un surplus de acest drog și unele îl și produs, având clima favorabilă.

„Dacă vorbim de canabis, care este unul dintre cele mai consumate droguri din România. Acesta clar vine din Albania și din Spania. Sunt două țari care au un surplus de acest drog și unele îl și produc, având în vedere clima, având în vedere criminalitatea organizată și clar aceste grupări distribuie inclusiv către România. (…) Toți facem eforturi pentru a diminua această inundare a pieței europene cu droguri, inclusiv în România, dar este din ce în ce mai provocator”, spune ofițerul antidrog.

Legat de traficanții de droguri, ofițerul sub acoperire spune că aceștia sunt întreprinzători care nu au nimic de pierdut. Ei vor cu orice preț să își vândă marfa, fără a avea empatie în ceea ce îl privește pe consumator.

„Scopul e să-și vândă drogul, nimic altceva. Nu să ajute, nu să facă parte din anturaj, ci doar să facă din ce în ce mai mulți bani”, menționează ofițerul sub acoperire.

Cum se infiltrează ofițerii antidrog în rețele

Poliția Română a creat mecanisme bine studiate și stabilite, astfel ca ofițerii să riște doar atât cât este nevoie atunci când sunt infiltrați în rețele. Se pune accent pe pasiunea și creativitatea ofițerilor. Există riscuri pe care ofițerii sub acoperire și le asumă, dar care sunt compensate într-un fel sau altul.

„Meseria asta o faci în primul rând din pasiune, apoi pentru că vrei să-ți atingi scopul în investigație și atunci nimic nu mai contează.

Dar sunt mecanisme care ne protejează și pe care le putem aplica cu răspundere. Este mai mult decât în filme și este frumos și încurajez pe toată lumea să aleagă o astfel de meserie”, mai spune ofițerul sub acoperire.

Vezi si alte articole...