sâmbătă, iunie 15, 2024

Olanda este prima țară din Europa ce pune bombe nucleare pe avioane invizibile F-35. Putin trebuie speriat

ExterneOlanda este prima țară din Europa ce pune bombe nucleare pe avioane invizibile F-35. Putin trebuie speriat

Olanda este prima țară din Europa care pune bombe nucleare pe avioanele F-35. Putin trebuie speriat deoarece, în ultima vreme, și-a anunțat intenții expansioniste.

Olanda a devenit prima națiune care a declarat că avioanele sale de luptă invizibile F-35 sunt acum pe deplin responsabile pentru rolul de atac nuclear, lucru care era așteptat de când aeronava a fost certificată în totalitate pentru a transporta bomba termonucleară B61-12 la începutul acestui an.

Venind pe fondul repetatelor amenințări nucleare din partea Rusiei, evoluția este una importantă în contextul posturii de descurajare nucleară a NATO în Europa.

Prima țară din Europa ce pune bombe nucleare pe avioane invizibile F-35. Putin trebuie speriat

Forțele Aeriene Regale Olandeze (RNLAF) au anunțat că F-35A va prelua integral rolul nuclear olandez de la 1 iunie. Misiunea va fi trecută de la F-16 utilizat anterior în rolul nuclear la baza aeriană Volkel. Unitatea F-35 responsabilă de misiune este Escadrila 313, iar armele sale sunt furnizate în cadrul unui acord NATO de partajare a armelor nucleare.

În ultimele luni, F-16 și F-35 au împărțit responsabilitatea pentru lovituri nucleare în aceeași bază, deși acest lucru nu a fost confirmat.

Cu toate acestea, RNLAF a declarat anterior că se așteaptă să declare capacitatea operațională deplină cu F-35 la începutul anului 2024. Deoarece capacitatea operațională deplină implică faptul că aeronava poate îndeplini toate misiunile anterioare ale F-16, avioanele stealth invizibile au fost probabil operaționale în sarcinile de atac nuclear cel puțin de atunci.

„Olanda este unul dintre aliații NATO care contribuie cu avioane cu dublă capacitate la descurajarea nucleară a NATO și este prima țară europeană care face tranziția la F-35 în acest context”, a declarat RNLAF în anunțul său.

În același timp, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a informat Camera Reprezentanților olandeză cu privire la această evoluție.”Tranziția olandeză de la F-16 la F-35 pentru rolul de paznic nuclear în cadrul NATO a fost inițiată cu mulți ani în urmă”, a continuat RNLAF. „În ultimii doi ani, F-35 a fost supus unui proces cuprinzător de testare și certificare pentru rolul nuclear al Olandei. RNLAF a început deja să utilizeze F-35 pentru sarcini convenționale”.

„Tranziția reafirmă angajamentul pe termen lung al Olandei față de descurajarea nucleară a Alianței”, a continuat declarația. „Disuasiunea nucleară a NATO este esențială pentru securitatea Alianței și, prin urmare, și pentru securitatea Olandei. Scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de a menține pacea, de a preveni coerciția și de a descuraja agresiunea.”

Vezi si alte articole...