sâmbătă, aprilie 20, 2024

Olena Zelenska cere elitei de la Davos să oprească războiul: Sper că va exista un răspuns din partea lumii întregi

ExterneOlena Zelenska cere elitei de la Davos să oprească războiul: Sper că va exista un răspuns din partea lumii întregi

Prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția) și s-a adresat elitei mondiale. Prima doamnă a reproșat că elita nu folosește toată influența pe care o are pentru a opri războiul din Ucraina.

Prima Doamnă a Ucrainei Olena Zelenska i-a îndemnat, marţi, 17 ianuarie, la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Sala Mare a Palatului Congreselor, pe participanţii acestuia, miniştri şi mari patroni, să se unească pentru a pune capăt războiului rus din Ucraina.

Un număr de 43 de cetățeni civili au decedat în ultimele 48 de ore în Ucraina

Olena Zelenska a venit personal în staţiunea din Alpii elveţieni, însoţită de mai mulţi membri ai Executivului de la Kiev, parlamentari şi antreprenori ucraineni. „Ceea ce vă reuneşte este influenţa.”, a spus prima doamnă a Ucrainei elitei mondiale, adunată în Sala Mare a palatului Congreselor. „Însă nu o folosiţi toţi împreună.”, a reproşat ea.

De la începutul acestui Forum, de luni, 16 ianuarie, un număr de „43 de civili au murit” în Ucraina, a denunţat prima doamnă. Aceasta a evocat „copiii obligaţi să-şi facă temele la lumânare” sau ”agricultorii cărora le este frică se ducă pe câmpurile lor minate”.

De asemenea, Olena Zelenska a pledat în favoarea „Planului în zece puncte” al soţului său, Volodimir Zelenski, pe care acesta l-a prezentat membrilor G19 – G20 în afară de Rusia – la sfârşitul anului trecut, la Bali, în Indonezia.

Prima Doamnă a Ucrainei a adus o scrisoare transmisă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresată omologului său chinez Xi Jinping, pe care a remis-o reprezentanţilor acestuia. Organizatorii Forumului Economic Mondial nu au permis Rusiei să participe la această reuniune încă de la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Olena Zelenska insită pe un „răspuns global” din partea comunității internaționale

După declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, „oportunităţile ocupanţilor (n. red. ruşi) s-au extins pentru a-i umili pe ucraineni şi, din nefericire, violenţele sexuale şi crimele sexuale fac parte din arsenalul lor”, a afirmat Olena Zelenska, conform AFP, în timp ce se afla într-o vizită la Londra anul trecut.

Rusia a recurs la violenţa sexuală „sistematic şi făţiş”, a subliniat ea. „De aceea este extrem de important ca aceasta să fie recunoscut drept crimă de război pentru a-i urmări (în justiţie) pe toţi agresorii”, a spus prima doamnă a Ucrainei, insistând pentru un „răspuns global”, în timpul unei conferinţe împotriva violenţelor sexuale în timpul conflictelor.

„Sper că va exista un răspuns din partea lumii întregi pentru tot ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment.”, a pledat ea.

Vezi si alte articole...