joi, noiembrie 30, 2023

Oncologice de zeci de mii de euro, vândute pe internet. Farmacist: Situaţia înfloreşte când există şi o criză pe piaţă; i-am avertizat pe pacienţi să nu apeleze la aceste resurse, nimeni nu poate să le dovedească faptul că acel medicament este original

EconomieOncologice de zeci de mii de euro, vândute pe internet. Farmacist: Situaţia înfloreşte când există şi o criză pe piaţă; i-am avertizat pe pacienţi să nu apeleze la aceste...

„Este o situaţie care se întâmplă de ani de zile, ea înfloreşte în momentul în care există şi o criză pe piaţă, din păcate sunt exact acele medicamente pe care noi în condiţii normale le găsim foarte greu, ele sunt deficitare pentru că sunt şi foarte atractive pentru piaţa de export. 

Dar acum vorbim de o situaţie în care pacienţi posibil îşi vând tratamentul pe net sau alţii care apelează la orice variantă să poată să-şi continue tratamentul şi să dea bani mai puţini pe ele. Acum nu ştim dacă sunt contrafăcute, unde este un risc major să nu fie eficiente, deci oricum îşi periclitează tratamentul şi viaţa, sau 2, pot fi toxice. Şi dacă vorbim despre cele care sunt luate legal din farmacii, nu ştim condiţiile de păstrare, în ce condiţii au fost păstrate în casele oamenilor sau poate chiar în depozite, vorbim vara la temperaturi peste 40 de grade, iarna la îngheţ, umiditate, sunt foarte mulţi factori la mijloc şi pot fi periculoşi”, a explicat Beatrice Speteanu. 

Oncologice foarte scumpe nu pot ajunge la pacienţi pentru că nu există sume pentru decontarea lor. Multe farmacii achită pentru pacienţi sumele necesare, ajungând în situaţia de a fi blocaţi la furnizor. Beatrice Speteanu spune că statul nu achită în acest moment nici variantele ieftine şi că este cu atât mai greu pentru farmacii să procure medicamentele extrem de scumpe. Deocamdată însă, spune Beatrice Speteanu, farmaciştii încă reuşesc să găsească soluţii pentru pacienţi, unii dintre ei veniţi în Bucureşti din alte oraşe pentru a căuta medicamentele necesare, însă nu se ştie dacă situaţia va fi la fel şi peste o lună de acum înainte, mai spune aceasta. 

„În momentul acesta, statul nu achită nici variantele ieftine, este foarte greu pentru o farmacie să le procure pentru că vorbim despre medicamente cu costuri foarte mari, unde farmacia are un adaos fix, impus, de 35 de lei, aici ele oricum se dau pe banii farmaciei pentru că sunt termene de plată care sunt depăşite, sunt penalităţi, vorbim de TVA, care depăşeşte oricum această sumă, ele sunt greu de găsit în condiţi normale, sunt medicamente deficitare.

Acum, cu atât mai mult, şi dacă le găsim, suntem blocaţi la furnizor. 

Tot timpul i-am avertizat pe pacienţi să nu apeleze la aceste resurse, nimeni nu poate să le dovedească faptul că acel medicament este cel original sau, dacă este original, a fost ţinut în condiţii corespunzătoare şi că nu-i poate pune viaţa în pericol. Noi, farmaciştii, comunicăm cu toţi farmaciştii din ţară, avem pacienţi trimişi de farmacişti din alte oraşe tocmai ca să putem să-i ajutăm. Într-adevăr, există situaţii în care se întârzie cu tratamentul până găseşte acel medicament vital, dar în momentul acesta încă ne descurcăm, nu ştim dacă peste o lună va mai fi la fel”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu, preşedinte al Asociaţiilor Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor. 

 

Vezi si alte articole...