joi, noiembrie 30, 2023

OPINIE | România a depășit Ungaria la PIB/locuitor. Mai vreți „modelul Orban”?

EconomieOPINIE | România a depășit Ungaria la PIB/locuitor. Mai vreți „modelul Orban”?

România a depășit Ungaria la PIB/locuitor, deși în ultimii zece ani, țara nu a avut politici economice geniale, nu a excelat la capitolul finanțe publice, nu a finalizat mari proiecte de infrastructură care să genereze un boom investițional.

România depășește azi Ungaria la un indicator cât se poate de relevant, PIB/locuitor, nu pentru că suntem noi extraordinar de buni. Este pentru că Ungaria merge prost. Un eșec major al sistemului Orban și al iliberalismului.

Ultimele date macroeconomice publicate de Eurostat au provocat un adevărat șoc în presa ungară. Potrivit datelor, în ceea ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor, România a depășit incontestabil Ungaria.

PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei (măsurat la paritatea puterii de cumpărare) a atins 76,6% din media UE în 2022, cu 0,1 puncte procentuale sub cel al României, potrivit datelor Eurostat publicate pe 12 octombrie, scrie site-ul financiar Portflio.hu.

Diferența pare mică, dar vorbim despre un moment psihologic și, mai mult, despre o tendință care cu greu va putea fi oprită.

Potrivit analiștilor ungari, în ultimii nouă ani, Ungaria a recuperat 8,5 procente față de media UE. România a recuperat 22 de procente. Pur și simplu, România s-a mișcat mai repede în ultimul deceniu.

Citește și: „Nu am uitat pistolul care mi-a fost pus în față la 7 ani de un legionar. Nici după 80 de ani”

Iar decalajul dintre cele două țări se va mări probabil în 2023. Ungaria se află în recesiune, în timp ce creșterea în în România este prognozată la cel puțin 2%.

Într-o comparație regională, PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare a fost de 92% din media UE în Slovenia, 91% în Cehia și 79% în Polonia.

Conform publicației Telex.hu, este important de menționat că media UE în acest caz nu este la nivelul țărilor occidentale, așa că imaginarul 100% nu este nivelul de dezvoltare al Germaniei, Suediei sau Austriei, de exemplu. Aceste țări se află la un nivel de dezvoltare economică mai ridicat decât media UE. Când se calculează media UE, țările din est și sud trag linia mediană în jos.

Datele confirmă faptul că Ungaria pierde teren în fața vecinilor central și est-europeni.

Continuarea, în PRESShub

Vezi si alte articole...