luni, iulie 15, 2024

Orban: Este o inepţie să faci alegeri prezidenţiale în 15 septembrie. Ciolacu vrea „foloase electorale necuvenite”

MedicalOrban: Este o inepţie să faci alegeri prezidenţiale în 15 septembrie. Ciolacu vrea „foloase electorale necuvenite”

Liderul formaţiunii Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susţine că „este o inepţie să faci alegeri prezidenţiale în 15 septembrie”.

În condiţiile în care premierul Ciolacu a anunţat consultări cu partidele pentru stabilirea calendarului alegerilor, Orban îl acuză pe acesta că vrea să obţină „foloase electorale necuvenite”.

„Ciolacu se încăpăţânează să susţină această absurditate şi bate cu pumnul în masă coaliţiei pentru a forţa adoptarea hotărârii de guvern de stabilire a datei alegerilor şi de declanşare a calendarului electoral doar pentru a obţine ‘foloase electorale necuvenite’.

Calculele politice ale PSD îi dau şanse lui Ciolacu doar dacă interesul pentru campanie şi prezenţa la vot vor fi mici şi dacă PSD maximizează votul pe categoria pensionari, ca urmare a recalculării pensiilor (deoarece pensiile mărite se vor plăti în perioada 2-14 septembrie, adică exact în ultimele două săptămâni de campanie).

Normalitatea o reprezintă organizarea alegerilor la termen, adică turul doi să aibă loc cu o săptămână, două înainte de încetarea mandatului preşedintelui în funcţie, aşa cum s-au organizat toate alegerile prezidenţiale de după adoptarea constituţiei.

Sunt convins că poziţia actuală a conducerii PNL nu este dictată de dorinţa de a apăra democraţia, ci tot de calcule electorale partinice. Aşa cum a fost şi decizia profund greşită de a accepta calendarul electoral impus de Ciolacu.

Dar, indiferent care sunt motivele răzgândirii lui Ciucă, poziţia actuală este cea corectă. Şi, ca să fim realişti, trebuie să recunoaştem că doar PNL mai are posibilitatea de a bloca procedural organizarea alegerilor prezidenţiale în 15 şi 29 septembrie. În cazul în care cedează, se sinucid politic chiar înainte de prezidenţiale şi de parlamentare. Chiar şi în cazul în care nu cedează tot riscă să aibă parte de o moarte lentă dacă nu rup coaliţia şi dacă nu scot PSD de la putere”, transmite Ludovic Orban.

Vezi si alte articole...