sâmbătă, iulie 20, 2024

Ordin de la Kadîrov. Opozanții ceceni, persecutați de forțele rusești: La închisoare sau sub pământ

ExterneOrdin de la Kadîrov. Opozanții ceceni, persecutați de forțele rusești: La închisoare sau sub pământ

În urma apelurilor repetate ale autoproclamatului lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, de a-i persecute ,,oriunde s-ar afla” pe criticii regimului său dar și pe cei care manifestă împotriva războiului din Ucraina, forțele de securitate forțele speciale rusești din regiune au descins acasă la rudele opozanților și activiștilor anti-război ceceni care trăiesc în Republica autonomă.

Oamenii au fost amenințați cu represalii, iar unul dintre „învinovățiți” a fost informat despre cosecințele acțiunilor sale de către Kadîrov însuși. Activiștii pentru drepturile omului au vorbit pentru redacția Kavkaz.Realiy despre motivele noului val de represiune și despre impunitatea autorităților cecene.

În cadrul unei întrevederi cu forțele de securitate regionale pe 29 decembrie, Kadîrov a dat un ordin de a crește presiunea asupra rudelor celor care au părăsit regiunea cecenă și care critică autoritățile. Potrivit unui anunț făcut pe pagina sa de Telegram, în cadrul reuniunii au fost discutate problemele legate de așa-zisa ,,contracarare a propagandei extremiste și teroriste pe platformele administrate din străinătate”.

,,Cei care tulbură ordinea publică și cheamă la organizarea a ceva în Cecenia nu trebuie cruțați, iar dacă pedeapsa este imposibilă, ar trebui să se ia sânge de la fratele și tatăl celui vinovat”, a amenințat Kadârov.

Activiștii fug din Cecenia lui Kadîrov

Kadîrov

Kadîrov a menționat separat activiștii care au fugit din Cecenia și care ,,zombează tinerii”. La scurt timp după declarațiile lui Kadîrov, forțele de ordine au descins la familiile a doi dintre autorii canalului de telegram de opoziție NIYSO, care locuiesc în republică. Acum, din cauza amenințărilor lui Kadârov, niciunul dintre activiștii canalului nu mai este în contact cu rudele lor din Cecenia, a mărturisit unul dintre moderatori, pentru jurnaliștii de la Kavkaz.Realiy.

Potrivit moderatorului, unul dintre autorii canalului de telegram a fost informat de către cunoștințe despre sosirea forțelor de ordine la rudele sale, în timp ce celălalt a fost ,,sunat de către kadâroviști (din cercul lui Ramzan Kadîrov) și anunțat”. În cursul convorbirii telefonice, acesta a fost amenințat că ,,oamenii din familia sa vor fi responsabili pentru activitățile sale”. Amenințările au fost extinse și la verișorii săi. Autoritățile cecene au mai exercitat presiuni asupra rudelor, notează canalul de telegram de opoziție, dar nu s-a ajuns până acum la amenințări cu moartea împotriva membrilor familiilor activiștilor.

Mișcarea consideră că acțiunile lui Kadîrov au fost coordonate cu serviciile de securitate rusești și le leagă de începutul activității politice a canalului: la începutul lunii noiembrie, acesta a prezentat un ,,program de de-ocupare” a Ceceniei, care includea pregătirea rezistenței armate în afara republicii, potrivit telegra.ph.

Nu este pentru prima dată când Kadârov îi persecută pe apropiații și familiile opozanților ceceni
Șeful Ceceniei a mai pedepsit și anterior familiile criticilor săi. În luna august a anului trecut, de exemplu, el a trimis patru rude ale fraților Yangulbaiev, activiști ceceni de opoziție, la război în Ucraina. După ce mama lor, soția judecătorului federal pensionat Zarema Musayeva, a fost răpită, Kadârov a promis întregii familii ,,un loc fie în închisoare, fie sub pământ”, kavkazr.com.

La sfârșitul lunii iulie, Akhmed Zakayev, nepotul șefului guvernului Republicii Cecene Ichkeria în exil, a fost trimis pe front. Cu câteva luni înainte, Hussein Zakayev, împreună cu fratele său, a fost reținut de forțele de securitate în Urus-Martan. Potrivit rudei sale, Shamil Zakayev, Hussein nu a putut fi recunoscut ca fiind apt pentru serviciul militar: din cauza unei hernii la coloană care fusese operată de mai multe ori, nu putea nici măcar să stea în picioare.

,,Cuvintele lui Kadîrov sunt un semnal pentru forțele de securitate”

Khasan Khalitov, un blogger de opoziție care trăiește în Turcia, a scris despre trimiterea forțată a fratelui său la război în aprilie 2022. Cu câteva luni înainte, el vorbise despre creșterea presiunii asupra rudelor din cauza criticilor aduse lui Kadîrov. Tatăl său, agent de securitate la o firmă de construcții din Groznîi, a fost concediat de la locul de muncă, iar una dintre surorile sale a fost deposedată de afacerea sa, obligând-o să-și închidă atelierul din satul Zakan-Yurt.

Moartea rudelor celor care critică autoritățile cecene poate fi tratată ca un accident, afirmă Abubakar Yangulbaiev, activist cecen pentru drepturile omului aflat în străinătate: ,,Cuvintele lui Kadîrov sunt un semnal pentru forțele de securitate că au autoritatea de a merge până la crimă. Este puțin probabil să facă acest lucru, dar un astfel de ordin înseamnă că li s-a dat undă verde pentru a ,,lucra” cu rudele tuturor activiștilor politici”.

În același timp, amenințările cu moartea ar trebui să fie distinse de amenințările de intimidare, a continuat Yangulbaiev: ,,Pe lângă criticii consecvenți ai autorităților, există mulți oameni care nu pot rămâne indiferenți de exemplu la anumite probleme în regiune, și care pun uneori întrebări critice – rudele lor au avut parte, de asemenea, de așa-zise ,,discuții profilactice”.

Vezi si alte articole...