joi, octombrie 10, 2024

Palatul Bragadiru, una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice din București, a fost scos din nou la vânzare

Din OrasPalatul Bragadiru, una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice din București, a fost scos din nou la vânzare

Palatul Bragadiru, una dintre cele mai renumite clădiri istorice din București, a fost din nou scos la vânzare. Prețul pentru această clădire emblematică este de 25 de milioane de euro. Sotheby’s International Realty a listat Palatul Bragadiru la acest preț (12.434.500 lei). Clădirea dispune de 110 camere și 43 de băi.

Construită la începutul secolului XX și având o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați, clădirea reprezintă un simbol al patrimoniului cultural al Capitalei și poartă numele fondatorului său, Dumitru Marinescu Bragadiru. Este o construcție impresionantă, remarcabilă prin dimensiuni, arhitectură și decoruri, incluzând scări în spirală în stil normand, stucaturi, statui pe fațadă, oglinzi venețiene și balcoane în stil victorian. Grădina de vară și terasa contribuie la arhitectura eclectică a clădirii.

Palatul este disponibil pentru vânzare în mai multe variante:

  • Integral: Palat + Grădină;
  • Palatul de 10.110 mp cu terenul aferent de 4.369 mp;
  • Grădina de 12.122 mp, potrivită pentru dezvoltare imobiliară, cu indici urbaniști actuali: CUT 2.5 și POT 75%.

Palatul Bragadiru a mai fost scos la vânzare și în anii anteriori, iar în 2022 prețul solicitat era de 26 de milioane de euro.

Povestea Palatului Bragadiru

Palatul Bragadiru este printre cele mai cunoscute clădiri istorice din București, renumit datorită istoriei sale și a „Colosului” cum a fost numit de Dumitru Marinescu Bragadiru. Antreprenorul, cu o viață demnă de filmele Hollywood-ului și cu un tată „cu mai mulți copii decât bani”, a lăsat în urma sa mai multe edificii și acte de binefacere pentru cei mai puțin norocoși.

Înainte de a construi fabrica de bere, Bragadiru și-a amenajat moșia în comuna care astăzi îi poartă numele. Acolo se aflau o fabrică de alcool, o școală, o biserică și o primărie. Fabrica de bere era echipată cu tehnologie de vârf pentru acea vreme și producea anual trei milioane de litri de bere, cu un milion de litri mai mult decât „concurența”. Prima rețea de telefonie cu stâlpi de telegraf din România a fost instalată între fabrica de bere Bragadiru și moșia antreprenorului.

Pe terenurile fabricii, Bragadiru a construit magazine, locuințe pentru muncitorii berăriei, o bancă și Palatul Bragadiru de astăzi, cunoscut în acea perioadă sub numele de „Colosseumul”. Clădirea a fost realizată de arhitectul austriac Anton Shuckerl, care a proiectat și fabrica de bere. Pe vremea aceea, berăriile aveau tradiția de a amenaja spații de relaxare și recreere în apropiere.

Bragadiru a decedat în 1915 din cauza unui infarct, iar fiul său cel mare a preluat conducerea afacerilor familiei până la instaurarea regimului comunist în 1948. După această dată, membrii familiei rămași în țară au fost încarcerați.

Odată cu venirea comunismului, fabricile și întreaga avere a familiei Bragadiru au fost naționalizate: Fabrica de Bere a fost redenumită Fabrica de Bere Rahova, iar placa cu numele „părintelui” berăriei a fost distrusă. Între timp, Palatul Bragadiru a fost transformat în Casa de Cultură „Lenin”. După 1990, puținii moștenitori rămași au revendicat și obținut Palatul în anul 2003. Au efectuat lucrări de restaurare, iar în prezent aici se află sala de baluri „Colosseum”, unde se organizează diverse concerte, recepții, conferințe și manifestări culturale. Palatul are o suprafață construită de 10.000 de metri pătrați și un teren aferent de 12.000 de metri pătrați și este declarat monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor.

Vezi si alte articole...