marți, iunie 25, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Partidul Giorgiei Meloni a câștigat alegerile în Italia. Europarlamentarii FdI vor fi cea mai mare delegație din grupul suveranist Conservator și Reformist European (ECR): Ne-au văzut venind, dar nu au putut să ne oprească

MedicalPartidul Giorgiei Meloni a câștigat alegerile în Italia. Europarlamentarii FdI vor fi cea mai mare delegație din grupul suveranist Conservator și Reformist European (ECR): Ne-au văzut venind, dar nu...

Partidul Fratelli d’Italia (FdI) al premierului Giorgia Meloni a câștigat alegerile europarlamentare din Italia. Niciun alt partid de guvernare din cele mai mari state membre ale Uniunii Europene – Germania, Franța, Spania – nu a mai reușit acest lucru în scrutinul din acest weekend, potrivit European Conservative.

FdI a obținut 28,8% din voturi la nivel național. Acest lucru depășește pragul psihologic al rezultatului partidului la alegerile naționale din 2022 – 26%. Rezultatul este văzut ca o expresie puternică a aprobării guvernării lui Meloni.

Din cele 76 de locuri ale Italiei în Parlamentul European, 24 vor fi ale FdI. Numărul este mai mare cu 14 față de cel din 2019. În noul legislativ, FdI va avea cea mai mare delegație din grupul suveranist Conservator și Reformist European (ECR).

„Ne-au văzut venind, dar nu au putut să ne oprească”, a spus Meloni în discursul post-victorie. Ea a parafrazat-o chiar pe lidera opoziției social-democrate, Elly Schlein.

Lega lui Salvini a pierdut 14 locuri în Parlamentul European

Partidul Democrat (PD) al lui Schlein s-a clasat pe locul al doilea cu 24,1% și va avea 20 de locuri în Parlamentul European, cu patru mai mult decât acum cinci ani. Locul al treilea a revenit Mișcării 5 Stele (M5S), populistă de stânga, care a crescut, de asemenea, cu patru locuri, obținând 9 mandate.

Forza Italia de centru-dreapta și-a păstrat cele opt locuri cu 9,7%, pe care liderul partidului și ministrul de externe Antonio Tajani l-a considerat drept un mare succes.

„Este un cadou pentru Silvio Berlusconi. Îi dedicăm aceste rezultate”, a spus Tajani, făcând referire la regretatul lider al partidului și fostul prim-ministru.

Pe de altă parte, Lega lui Matteo Salvini – câștigătorul de necontestat al alegerilor din 2019 cu 34% și, prin urmare, cel mai mare membru al grupului Identitate și Democrație (ID) a obținut de această dată doar 9%. Cu doar opt locuri la Bruxelles anul acesta, Lega a pierdut 14 mandate.

Vezi si alte articole...