vineri, septembrie 20, 2024

Patru shaormerii „Socului Kebab” din București, închise de ANPC

Din OrasPatru shaormerii „Socului Kebab” din București, închise de ANPC

Patru locații ale lanțului de shaormerii „Socului Kebab” din București au fost închise de ANPC. Echipele de control au descoperit mai multe nereguli, inclusiv prezența muștelor și a gândacilor în unități, acumulare de praf și grăsime în echipamentele de gătit, precum și ustensile de gătit uzate. Lanțul „Socului Kebab” este bine cunoscut în București. În urma unor inspecții realizate pe 4 septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis închiderea a patru unități din acest lanț, situate în sectoarele 2 și 3.

„Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor Sector (CPCS) 1 și 2 din București au desfășurat, pe 04.09.2024, o serie de acțiuni de control operativ la unitățile de alimentațiepublică de tip fast-food, din lanțul ”Socului Kebab”,administrate de operatorul economic Optim Prosper Serv SRL, situate în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei”, a declarat ANPC printr-un comunicat.

Comisarii au identificat mai multe nereguli în urma controalelor, inclusiv prezența gândacilor în unități. Lista completă a deficiențelor este următoarea:

Condiții igienico-sanitare necorespunzătoare în blocul alimentar, inclusiv acumulări consistente de praf și grăsime la echipamentele de gătit, tubulatura de deasupra hotelor și paviment deteriorat.

Utilizarea ustensilelor și vaselor de bucătărie uzate și neprofesionale, cu strat de grăsime arsă.

Nerespectarea regimului de temperatură recomandat de producător.

Prezența insectelor vii, cum ar fi muștele și gândacii, în unitate.

Folosirea materii primelor fără elemente de identificare.

Condiții igienico-sanitare necorespunzătoare în spațiile de depozitare și zonele de servire, cu depuneri vizibile de grăsime și praf.

Utilizarea recipientelor de depozitare cu etichete multiple.

Folosirea agregatelor frigorifice neigienizate, acoperite de praf grosier și deteriorate.

Nerespectarea regulilor de vecinătate în spațiile frigorifice.

Lipsa informațiilor despre gramaje, ingrediente și valoare nutrițională în meniuri.

Păstrarea necorespunzătoare a preparatelor (carnea fiartă separat de ciorbă, paste fierte în prealabil).

Schimbarea stării termice a produselor prin congelare lentă.

Lipsa plaselor anti-insecte la feronerie.

Folosirea recipientelor de colectare a reziduurilor fără protecție sanitară.

Ca urmare a acestor nereguli, echipele de control au închis mai multe fast-food-uri din sectoarele 2 și 3 și au aplicat următoarele sancțiuni: amenzi contravenționale în valoare de 33.000 lei; un avertisment; oprirea definitivă a comercializării produselor alimentare neconforme; oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru toate cele patru locații verificate; propunerea de încetare a practicilor comerciale necorespunzătoare pentru două dintre locații.

„Avem toleranță zero în fața unor asemenea situații care sunt un real pericol pentru sănătatea sau chiar viațaconsumatorilor. Este de neimaginat că, în continuare, uniioperatori economici sfideze, pur și simplu, prevederile legii”, a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Vezi si alte articole...