luni, iulie 15, 2024

Pe data de 6 septembrie 2023, în Parcul Gării de Nord, studenții protestează pentru că nu au primit reducerea de 90% la biletele de tren

Din OrasPe data de 6 septembrie 2023, în Parcul Gării de Nord, studenții protestează pentru că nu au primit reducerea de 90% la biletele de tren


Studenții pregătesc un protest în București pentru a-și exprima nemulțumirea după ce li s-a promis o reducere de 90% la costul biletelor de tren, însă această măsură nu a fost încă aplicată. Demonstrarea va avea loc pe data de 6 septembrie 2023, în Parcul Gării de Nord.

Pe 2 septembrie 2023, CFR Călători a emis un comunicat în care a anunțat că elevii vor beneficia de o reducere de 100% la costul biletelor de tren, începând cu data de 3 septembrie 2023. Cu toate acestea, studenților li se va aplica reducerea odată ce vor fi publicate normele metodologice corespunzătoare Legii nr. 199/2023 printr-o Hotărâre de Guvern.

(…) începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Un număr semnificativ de studenți din România și-au exprimat public nemulțumirea cu privire la această problemă. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a dorit să sensibilizeze companiile feroviare CFR Călători și Softrans, acuzându-le că încalcă prevederile Legii nr. 199/2023:

Cei doi operatori de transport au comunicat public astăzi faptul că, începând cu 03.09.2023, nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice. Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern.
În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.


ANOSR a cerut ferm ambelor companii feroviare să emită comunicate de presă prin care să confirme oficial că studenții beneficiază de o reducere de 90% pentru călătoriile cu trenul, începând cu data de 3 septembrie.

Cu toate acestea, până în prezent, această solicitare nu a fost îndeplinită, ceea ce a determinat studenții să organizeze un protest. Uniunea Studenților din România a anunțat pe pagina lor de Instagram că au planificat un protest în Parcul Gării de Nord din București, programat pentru data de 6 septembrie 2023, la ora 09:00, ca reacție la întârzierea aplicării reducerii de 90% la costul biletelor de tren care le-a fost promisă.

Atunci când drepturile ne sunt încălcate avem datoria să nu fim nepăsători. Mai mulți operatori de transport feroviar din România refuză să acorde reducerile de transport câștigate prin Legea 199/2023.
Din acest motiv, studenții din România vor ieși în stradă în data de 06.09.2023 pentru a își cere drepturile câștigate în mod cinstit. Punctul de întâlnire este Parcul Gării de Nord din București, la ora 09:00. Accesul se va face prin Bulevardul Dinicu Golescu.
Vă așteptăm în număr cât mai mare alături de noi pentru a arăta că uniți suntem puternici!

De asemenea, este important de menționat că, în prezent, studenții nu mai au acces nici măcar la reducerea de 50%, fiind obligați să achite tariful integral pentru călătoriile cu trenul.

Vezi si alte articole...