joi, iulie 18, 2024

Pele condus pe ultimul drum. 230.000 de oameni, inclusiv presedintele Braziliei, au participat la un priveghi de 24 de ore

SportPele condus pe ultimul drum. 230.000 de oameni, inclusiv presedintele Braziliei, au participat la un priveghi de 24 de ore

Mii de oameni s-au aliniat marti pe strazi, in timp ce cortegiul funerar l-a condus pe marele fotbalist Pele la locul sau final de odihna, potrivit CNN.

Procesiunea a pornit de pe stadionul Urbano Caldeira, al fostului club al lui Pele, Santos, iar sicriul sau a fost purtat pe strazile orasului Santos, inclusiv pe strada in care locuieste mama lui Pele, Celeste Arantes, in varsta de 100 de ani, inainte de a ajunge la cimitirul Memorial Necropole Ecumenica, unde a avut loc o inmormantare privata, doar cu membrii familiei.

Triplul castigator al Cupei Mondiale a murit joi, la varsta de 82 de ani, in urma unei insuficiente multiple de organe din cauza progresiei cancerului de colon.

Omagii din intreaga lume continua sa vina si oameni de toate varstele s-au adunat la priveghiul public, inceput luni, pe stadionul cu 16.000 de locuri al lui Santos, cunoscut sub numele de „Vila Belmiro” si care a durat 24 de ore.

Peste 230.000 de persoane, multe purtand emblematicul tricou galben al Braziliei, au participat la priveghi, potrivit Santos.

Usile stadionului s-au inchis, chiar daca mii de oameni indoliati stateau inca la coada, iar oamenii au fost intorsi din drum. Multimi uriase s-au aliniat apoi pe strazi, fluturand steaguri si aplaudand sicriul brazilianului.

Sora lui Pele, Lucia, a fost vazuta inlacrimata, facand semne de pe balcon catre multimile care se adunasera in fata casei mamei sale.

Presedintele brazilian Lula da Silva a sosit si el la priveghi marti dimineata. „Pele este incomparabil, ca jucator de fotbal si ca fiinta umana”, a spus Lula marti, pentru Reuters.

Presedintele FIFA, Gianni Infantino, a calatorit, de asemenea, in Brazilia pentru a-i aduce un omagiu.

„Pele este etern”, a spus Infantino reporterilor. „FIFA il va onora cu siguranta pe `rege` asa cum merita. Am cerut tuturor federatiilor de fotbal din lume sa pastreze un minut de reculegere inainte de fiecare meci si le vom cere, de asemenea, celor 211 tari, sa numeasca un stadion dupa Pele. Generatiile viitoare trebuie sa stie si sa-si aminteasca cine a fost Pele”, a spus Infantino.

De peste 60 de ani, numele Pele este sinonim cu fotbalul. A jucat la patru Cupe Mondiale si este singurul jucator din istorie care a castigat trei, dar mostenirea sa a depasit cu mult trofeele si recordul remarcabil de goluri. „M-am nascut sa joc fotbal, la fel cum Beethoven s-a nascut pentru a scrie muzica si Michelangelo s-a nascut pentru a picta”, a spus celebrul Pele.

Pele, nascut Edson Arantes do Nascimento, este considerat unul dintre cei mai mari jucatori din istorie, iar Brazilia a avut trei zile de doliu national dupa moartea sa.

Vezi si alte articole...