sâmbătă, aprilie 20, 2024

Peste 55.000 de operatori economici și-au activat conturile de utilizatori în platforma SGR. Ce amenzi riscă cei care nu s-au înscris

EconomiePeste 55.000 de operatori economici și-au activat conturile de utilizatori în platforma SGR. Ce amenzi riscă cei care nu s-au înscris

Peste 55.000 de operatori economici și-au activat conturile de utilizatori în platforma SGR până în 28 februarie, termenul limită până la care producătorii, importatorii și comercianții de produse aveau această obligație.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, termenul limită până la care producătorii, importatorii și comercianții de produse care fac obiectul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) aveau obligația de a se înscrie în platforma SGR a expirat pe 28 februarie 2023, scrie Mediafax.

Din 1 martie, Garda Națională de Mediu a demarat un control tematic, la nivel național, pentru a verifica modul în care agenții economici s-au conformat față de această obligație legală.

Potrivit administratorului SGR, până în 28 februarie, peste 55.000 de operatori economici și-au activat conturile de utilizatori în platforma online.

Dintre aceștia, 23.145 au finalizat înregistrarea conform procedurii prevăzute de lege.

Controlul demarat de GNM va continua până la finalul lunii martie și îi vizează pe operatorii economici care nu au respectat această obligație.

Ministerul precizează că nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă se sancționează cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

„Într-o primă fază, în cazul în care vor constata nerespectarea obligației de înscriere, comisarii GNM vor emite avertismente și vor impune conformarea operatorului economic în maxim 30 de zile. După expirarea perioadei de conformare, comisarii vor reveni la agentul economic avertizat și, în cazul în care vor constata în continuare neconformități, vor aplica sancțiunile prevăzute de lege”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, operatorii economici – producători/importatori și comercianți de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1l şi 3l) – care se află încă în stadii intermediare de înregistrare, dar și cei care încă nu s-au înregistrat, sunt sfătuiți să parcurgă de îndată toți pașii necesari pentru a finaliza procedura de înregistrare.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Înregistrarea obligatorie în baza de date a sistemului reprezintă etapa preliminară intrării în funcțiune a SGR, care va avea loc pe 30 noiembrie 2023.

Vezi si alte articole...