Metalele industriale, minereul de fier şi cauciucul au terminat anul în teritoriu negativ, afectate de politica strictă a Chinei de zero Covid şi temerile de o recesiune mondială.
Pieţele agricole, inclusiv cerealele şi uleiul de palmier, au crescut la maxime istorice în martie, din cauza vremii nefavorabile şi a perturbărilor aprovizionării legate de pandemie, declanşând preţuri mai mari la alimente şi avertismente de foamete, deşi preţurile aceste mărfuri au cedat o parte din creşteri în a doua jumătate a anului.
”În ciuda scăderilor recente ale preţurilor, mărfurile vor încheia, probabil, anul ca clasa de active cu cea mai bună performanţă”, a spus Goldman Sachs în previziunile sale pentru mărfuri pentru 2023.
Pieţele globale ale gazelor au fost tulburate anul acesta, după ce Rusia a tăiat livrările către Europa şi o conductă majoră a fost avariată pe fondul războiului din Ucraina, ceea ce a determinat ţările europene să importe volume record de gaze din afara Rusiei, pentru a asigura aprovizionarea pentru iarnă.
Cererea suplimentară de gaze naturale lichefiate (GNL) şi aprovizionarea mai strânsă de gaze prin conducte au pus o presiune enormă pe piaţa mondială, declanşând o criză energetică care a împins preţurile petrolului şi gazelor la cote record.
Contractele futures pentru cărbune de la Newcastle au crescut cu aproape 140% în 2022, cel mai mare salt din 2008.
Preţul ţiţeiului la nivel global a depăşit 139 de dolari pe baril în martie, apoi s-a retras, deoarece majorările dobânzilor de către bănci centrale ameninţă să ducă economiile în recesiune.
Preţul petrolului american s-a stabilit vineri la 85,91 dolari pe baril, în creştere cu 10% faţă de anul precedent.
În Europa, contractul de referinţă pentru gaze pe termen de o lună din Olanda a închis în creştere cu aproximativ 8%, sub maximele record înregistrate la începutul anului, deoarece Europa a acumulat cu succes stocuri mari de gaze.
Contractele futures pentru gaze din SUA au crescut cu peste 20%, iar preţurile angro olandeze au crescut cu aproape 8%, ambele în urcare pentru al treilea an consecutiv.
Deoarece Europa va continua să importe GNL pentru a reconstrui stocurile de gaze anul viitor, după iarnă, este aşteaptat ca preţurile gazelor să rămână ridicate, pe fondul livrărilor limitate.
Ridicarea restricţiilor stricte legate de pandemie în China, al doilea cel mai mare importator de GNL din lume, ar putea promova, de asemenea, redresarea economică şi un consum mai mare de GNL anul viitor.
Cu toate acestea, un plafon european al preţurilor la gaze, începând din februarie, ar putea menţine un capac pe piaţă şi ar putea reduce volatilitatea observată în acest an.