sâmbătă, aprilie 20, 2024

Polonia, viitoarea primă forță militară a Uniunii Europene

ExternePolonia, viitoarea primă forță militară a Uniunii Europene

Cine ar fi crezut acest lucru in urma cu câteva decenii ? Si totuși, conflictul din Ucraina reface cărțile, în special în Europa Centrală. Polonia, care nu și-a ascuns niciodată teama față de Rusia, este deosebit de activă, mai ales la nivel militar, reformându-și întregul dispozitiv.

Și astfel, e pe cale sa devina prima putere militara a Europei – dacă eliminam arsenalul nuclear francez, spune Alexandre Massaux, specialist in chestiuni de apărare.

Armata poloneză a fost reconstituită dupa al Doilea Razboi mondial ca parte a Pactului de la Varșovia, iar Polonia a fost admisa in NATO in 1999, dupa un process de perfectionare a interoperabilitatii.

O armată în expansiune

Armata poloneză este în prezent una dintre cele mai mari armate din Uniunea Europeană, dar este pe cale de a deveni cea mai mare dacă urmeaza calea pe care s-a angajat.

În primul rând, trebuie remarcat faptul că aceasta a înregistrat deja o creștere semnificativă în ultimii ani. Din 2014, bugetul polonez al apărării a crescut constant, ajungând la aproximativ 2% din PIB în 2020. Această creștere a finanțării a permis armatei poloneze să-și modernizeze echipamentul și să-și consolideze forțele. În 2022, obiectivul a fost stabilit la 3% cu perspective de a trece la 4%.

Polonia a investit masiv în instruirea și dezvoltarea forțelor sale armate. Țara a implementat programe avansate de formare pentru soldații săi și a stabilit colaborări cu alte țări europene pentru a-și consolida capacitățile de apărare. De asemenea, s-a înregistrat o creștere importanta a participării Poloniei la misiunile UE și NATO. Polonia a trimis trupe în Afganistan, Irak și Bosnia și Herțegovina și a contribuit, de asemenea, la misiunea NATO în Libia. Această participare sporită la misiunile UE și NATO arată că Polonia insista să-și asume o responsabilitate mai mare decât vecinele sale pentru apărare și securitate în Europa.

Există, de asemenea, factori geopolitici care se afla la originea creșterii armatei poloneze. Polonia se învecinează cu Ucraina și Rusia. Ca membru al Uniunii Europene și NATO, Varșovia este in prima linie în cazul unui conflict la frontierele Europei de Est împotriva oricărei amenințări potențiale. Odata cu declanșarea conflictului din Ucraina, este mai evident ca oricand pentru aceasta tară care a fost împartită și reîmpartită în ultimii 200 de ani din care doar 50 de ani de independentă, că trebuie să conteze în primul rand pe ea însăși.

Armata poloneza va ajunge la 300.000 de militari

Nu este fără interes să remarcăm faptul că Polonia are un mare potențial de recrutare, cu o populație de peste 38 milioane de persoane. Deși serviciul militar obligatoriu a fost abolit în 2010, serviciul militar voluntar a fost reintrodus din 2022. Există, de asemenea, dorința de a solicita persoane în anumite domenii specifice.

Varșovia a adoptat o nouă lege a apărării în 2022. După cum a indicat guvernul polonez, armata poloneză are în prezent aproximativ 111.500 de soldați profesioniști și 32.000 de soldați în forțele de apărare teritorială. Noile reglementări prevăd că armata poloneză va fi mărită la aproximativ 300.000 de soldați – 250.000 de soldați profesioniști și 50.000 de soldați ai forțelor de apărare teritorială. Dacă se ajunge la aceste cifre, armata poloneză ar depăși cei 200.000 de soldați ai armatei franceze, care este în prezent cea mai mare armată din UE.

„Polonia trebuie să aibă forțe armate adaptate situației cu care ne confruntăm astăzi – forțe care vor fi capabile să respingă un atac și să fie suficient de puternice pentru a preveni un atac. Cu suficientă putere de disponibila pentru a descuraja un astfel de atac”, a declarat Jaroslaw Kaczyński, liderul Partidului de dreapta și Justiție (PiS).

Cu o creștere constantă a bugetului de apărare, o implicare sporită în misiunile UE și NATO, factori geopolitici favorabili și un potențial ridicat de recrutare, Polonia este bine poziționată pentru a-și consolida în continuare forțele. Iar achizițiile recente arată acest lucru. La fel si sumele enorme pe care americanii le cheltuie pentru înarmarea si antrenarea Poloniei.

Achiziții masive în ultimii ani

Polonia a făcut mai multe achiziții majore de armament în ultimii ani, cu scopul de a-și moderniza și consolida forțele armate.

În 2016, Polonia a achiziționat tancuri Leopard 2A5 de la compania germană Krauss-Maffei Wegmann, comandând 100 de astfel de tancuri de luptă de ultimă generație.

Ea a achiziționat, de asemenea, transportoare blindate Rosomak de la compania poloneză WZM. Aceste vehicule blindate sunt folosite pentru transportul trupelor și pentru sprijin logistic în teatrele de operații.

În 2018, Polonia a semnat un acord cu compania americană Raytheon pentru achiziționarea de Patriot, un sistem de apărare aeriană de ultimă generație. Această achiziție a fost una dintre cele mai mari din istoria apărării poloneze și a fost estimată la aproximativ 4,75 miliarde de dolari.

Reînarmarea poloneză este un fenomen care trebuie urmărit cu interes. Odată cu conflictul din Ucraina, centrul de greutate al apărării s-a mutat spre est, iar țările europene, mai ales cele din vest, trebuie să-și adapteze strategiile în consecință.

Polonia a cumpărat, de asemenea, avioane de luptă F-35 de la compania americană Lockheed Martin, a comandat 32 de avioane de vânătoare din această serie, care vor înlocui fostele avioane de vânătoare MiG-29 și Su-22 si drone militare, inclusiv drone MQ-9 Reaper fabricate de compania americană General Atomics.

Din 2022, achizițiile sale s-au accelerat semnificativ. Polonia a achiziționat din Coreea de Sud 288 K239, sisteme de lansatoare de rachete multiple Chunmoo și 1000 de tancuri K2 de la Hyundai Rotem.

În Statele Unite, Varșovia a comandat 116 de tancuri noi Abrams. Abrams, ca si K2, sunt considerate tancuri de luptă. În comparație, Franța, Germania și Marea Britanie au în prezent aproximativ 200 de tancuri.

Vezi si alte articole...