joi, iulie 18, 2024

Povestea meciului în care Pele a întâlnit România, devenită legendă la noi. Ce tricolor l-a pus la punct și cine are statuie în satul natal

SportPovestea meciului în care Pele a întâlnit România, devenită legendă la noi. Ce tricolor l-a pus la punct și cine are statuie în satul natal

Pe 10 iunie 1970, România lui Lucescu, Dumitrache și Dinu ținea piept viitoarei campioane mondiale, Brazilia, și pierdea cu un memorabil 2-3. Care e povestea meciului în care i-am rezistat echipei celui mort azi, 29 decembrie, la 82 de ani?

Pele a murit joi, 29 decembrie, la 82 de ani. În cariera sa strălucită, fotbalistul brazilian a jucat, la Mondialul din 1970, și împotriva României.

E un meci antologic pentru echipa noastră națională. Care, deși avea șanse doar matematice de calificare, a făcut o partidă perfectă, pierzând la un singur gol diferență și marcând de două ori în poarta lui Felix, 2-3.

Context: 32 de ani de pauză

În 1970, România revenise la Campionatul Mondial de Fotbal după o pauză extrem de lungă, de 32 de ani.

Astfel, după cele trei „Mondiale” interbelice, fotbaliști „tricolori” se aflau în fața primei competiții de anvergură.

Grupa a fost infernală. Campioana mondială en-titre, Anglia, viitoarea campioană europeană Cehoslovacia – dublă finalistă a Campionatului Mondial – și Brazilia, fosta și viitoare campioană mondială.

După un 0-1 greu cu Anglia, meci rămas în istoria fotbalului românesc pentru un dribling de excepție reușit de Dumitrache, România a învins Cehoslovacia cu 2-1. 

Astfel, pentru o calificare în faza următoare, România trebuia să spere la o victorie a cehoslovacilor contra Angliei și la un egal cu Brazilia. O victorie a Angliei însemna, automat, că elevii lui Angelo Niculescu aveau nevoie de succes.

Cum s-a desfășurat meciul

Meciul n-a început bine pentru români, care s-au văzut conduși cu 2-0 încă din minutul 22. Chiar Pele a deschis scorul în minutul 19, pentru ca Jairzinho să dubleze avantajul trei minute mai târziu.

În minutul 27, Niculescu l-a schimbat pe portarul Stere Adamache, copleșit de importanța partidei. În locul fotbalistului de la Steagul Roșu Brașov a intrat Necula „Rică” Răducanu.

România a redus din diferență prin Dumitrache, însă același Pele a făcut 3-1 în repriza a doua. Întrebat cum a luat gol, Răducanu a spus, pentru Eurosport, în glumă: „L-am lăsat, eram prieteni”. 

Pe final, România a presat, iar Dembrovszki a marcat pentru 3-2, scor care avea să rămână până la final.

Pe bancă avea să rămână, precum la celelalte meciuri de la Mondial, marele Nicolae Dobrin.

Statui și tricouri

Peste ani, Dembrovszki a rememorat, la GSP Live, că făcuse cunoștință cu Pele dintr-un turneu brazilian disputat în 1969, când s-a și fotografiat alături de el.

La revenirea în țară, Dembrovszki a avut o statuie în satul natal, Câmpulung la Tisa (Maramureș), și a povestit, cu zâmbetul pe buze, că femeile din sat se închinau la ea.

„Era lângă biserică, de lemn, se închinau la ea. Credeau că e un sfânt”, se amuză el, ajuns la 78 ani.

Dacă Mircea Lucescu a fost cel care a făcut schimb de tricouri cu Pele, mezinul Liță Dumitru nu l-a iertat pe brazilian și l-a faultat în dese rânduri.

Din ambele mărturii, cea a lui Pele și cea a lui Liță, apare că celălalt fotbalist l-a înjurat și scuipat pe adversar.

Un alt adversar feroce pentru Lucescu a fost Culae Lupescu, tatăl viitorului internațional Ionuț Lupescu, cel care apare într-o imagine memorabilă, în alunecare, încercând să-l deposedeze pe O Rei.

În 2022, GSP a publicat cifrele InStat ale acelei partide, iar România s-a ținut nemaipomenit de bine: a avut o posesie remarcabilă, 48% în fața viitoarei campioane mondiale.

BRAZILIA – ROMÂNIA 3-2

Au marcat: Pele (19, 67), Jairzinho (22) / Dumitrache (34), Dembrovszki (84)

BRAZILIA: Felix – Carlos Alberto, Brito, Fontana, Everaldo (57 Marco Antonio) – Piazza, Clodoaldo (73 Edu) – Jairzinho, Pele, Caju – TostaoAntrenor: Mario Zagallo

ROMÂNIA: Adamache (27 R. Răducanu) – L. Sătmăreanu, N. Lupescu, C. Dinu, M. Mocanu – Liță Dumitru – Dembrovszki, R. Nunweiller, S. Neagu, M. Lucescu – Dumitrache (71 G. Tătaru)Antrenor: Angelo Niculescu

Vezi si alte articole...