sâmbătă, septembrie 23, 2023

Prefectul Capitalei a convocat luni dimineață, 28 august, Colegiul prefectural al Capitalei, pentru a discuta despre stațiile GPL și benzinăriile dintre blocuri

Din OrasPrefectul Capitalei a convocat luni dimineață, 28 august, Colegiul prefectural al Capitalei, pentru a discuta despre stațiile GPL și benzinăriile dintre blocuri

În dimineața zilei de luni, 28 august, prefectul Capitalei a convocat Colegiul prefectural al Capitalei pentru a purta discuții legate de posibila relocalizare a stațiilor GPL și a benzinăriilor din zonele rezidențiale în afara perimetrului Bucureștiului. În cursul acestei săptămâni, vor avea loc inspecții, iar Rareș Hopincă a menționat intenția de a muta aceste facilități din zonele urbane în zonele suburbane. Prefectul Capitalei a precizat pentru publicația Gândul că echipele de control includ reprezentanți din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției, Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), precum și din Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Rareș Hopincă a informat că începând cu ziua de luni, 28 august, se vor desfășura controale care se vor încheia până la finalul acestei săptămâni.

Avem aproximativ 400 de stații peco și stații de distribuție a gazului, așa zisele GPL, care vor fi verificate integral în această săptămână, a afirmat Prefectul Bucureștiului pentru Gândul.

Prefectul Capitalei a abordat subiectul relocării stațiilor GPL și a benzinăriilor din zona urbană. Hopincă subliniază că o discuție referitoare la acest aspect este cu totul oportună.

Trebuie să vină specialiștii și să discutăm condițiile tehnice de avizare, dar din punctul meu de vedere, dezbaterea este absolut oportună, pentru că trebuie să preluăm și noi modele din afara țării și să vedem unde sunt zonele în care au existat cele mai puține incidente și să preluăm exemple de bune practici din afară.


În acest moment, stațiile de alimentare cu GPL pentru autovehicule sunt edificate în conformitate cu regulamentele stipulate în Certificatul de urbanism și în Autorizația de construire. Conform prefectului Rareș Hopincă, din cele aproximativ 400 de stații de alimentare cu carburant și gaz, aproximativ jumătate dintre acestea sunt localizate în zone extrem de populate.

Putem modifica legislația, astfel încât nu știu dacă, de exemplu, avem clădiri rezidențiale mai mari decât pe P+4, aceste stații să nu poată fi avizate în proximitate. Este doar un exemplu, declară Hopincă pentru Gândul.


Normele referitoare la construcția, poziționarea și aprobarea instalațiilor GPL sunt definite prin Ordinul 73/1161/1999, emis de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, care reglementează „Normativul de proiectare, execuție și exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule”.

În luna mai a anului 2023, a avut loc o explozie în zona Pantelimon, la o stație de alimentare cu gaz comprimat (CNG). Tragicul incident a dus la decesul persoanei responsabile cu alimentarea mașinilor și la rănirea altui individ.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro