luni, decembrie 11, 2023

Pregătirea piloților ucraineni și ai NATO pe F-16 începe în România. Europa de Est, protejată

ActualitatePregătirea piloților ucraineni și ai NATO pe F-16 începe în România. Europa de Est, protejată

Pregătirea piloților ucraineni pe F-16 începe în România. Centrul European de Instruire F-16 din Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești va fi inaugurat printr-o ceremonie oficială.

Pregătirea piloților ucraineni pe F-16 începe în România. Centrul va deveni un hub internațional pentru pregătirea piloților de F-16 și va contribui la creșterea interoperabilității între aliați.

Acesta va antrena piloți români, precum și piloți din statele aliate și partenere, inclusiv din Ucraina, potrivit pravda.com.ua.

Pregătirea piloților ucraineni și ai NATO pe F-16 începe în România

Acordul de cooperare prevedea că Ministerul Român al Apărării va asigura o bază aeriană pentru exerciții, Olanda va furniza aeronave F-16, iar Lockheed Martin va asigura instructori și întreținere.

Este de aşteptat ca pregătirea piloţilor ucraineni la centrul de pregătire din Feteşti să dureze aproximativ jumătate de an.

Ministerul olandez al Apărării a declarat că cinci avioane olandeze de luptă F-16 au aterizat la Centrul european de instruire F-16 (EFTC) din România.

Un total de 18 avioane de luptă pe care Olanda s-a angajat să le asigure pentru pregătirea piloților ucraineni vor fi trimise în România înainte de Anul Nou.

EFTC va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.

Și piloți români vor fi antrenați, Armata României urmând să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia.

Vezi si alte articole...