miercuri, iunie 19, 2024

Președintele Iranului, implicat într-un accident de elicopter. Ebrahim Raisi este căutat cu drone și câini, după ce locația lui a devenit necunoscută

ExternePreședintele Iranului, implicat într-un accident de elicopter. Ebrahim Raisi este căutat cu drone și câini, după ce locația lui a devenit necunoscută

Elicopterul președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, a fost implicat într-un accident, a raportat televiziunea de stat. Nu se cunoaște nici acum locația șefului de stat. Acesta plecase spre Iran după o vizită în Azerbaidjan.

Accidentul aviatic în care Ebrahim Raisi, președintele Iranului, ar fi dispărut, a avut loc în zona Kalibar și Warzghan. În momentul de față, 16 echipe formate din voluntari și oameni ai legii, echipați cu drone și câini de urmă, îl caută pe importantul șef de stat.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, implicat într-un accident de elicopter

Este stare de alertă după ce președintele Iranului, Ebrahim Raisi, ar fi fost implicat într-un accident de elicopter. Alături de el s-ar fi aflat în aeronavă și fostul ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est din Iran și alți oficiali, a raportat agenția de știri de stat IRNA.

În momentul de față au loc operațiuni de căutări ale epavei elicopterului și a președintelui Raisi. Echipele de salvare cercetează o mină de cupru, zonă în care se crede că ar fi căzut aparatul de zbor. Din păcate, ceața densă și ploaia îngreunează misiunea de căutare și salvare, vizibilitatea fiind sub cinci metri.

Semiluna Roșie iraniană a trimis și drone pentru a ajuta la localizarea elicopterului, potrivit șefului acesteia, Babak Mahmoudi.

„Dronele și echipele de salvare ale Semilunii Roșii au fost trimise la fața locului. Investigăm, de asemenea, problema și vom fi noi înșine acolo”, a adăugat Mahmoudi.

„Rapoartele indică faptul că a avut loc un accident, iar echipele ar trebui să fie prezente la fața locului pentru a efectua investigații. Șaisprezece echipe de salvare au fost trimise în zonă, dar din cauza zonei dificile de acces și a condițiilor meteorologice nefavorabile, în special ceața densă, operațiunea de căutare și salvare va dura mai mult timp”, a relatat IRNA, televiziunea de stat a Iranului.

Ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi a oferit o actualizare a situației la televiziunea de stat, unde sunt prezentate și rugăciuni colective pentru Ebrahim Raisi.

„După ce a inaugurat barajul, președintele se întorcea când elicopterul care îl transporta a făcut o aterizare dificilă din cauza vremii cețoase din zonă. Mai multe echipe de salvare se îndreaptă spre zona incidentului, dar din cauza ceții și a condițiilor meteo nefavorabile, va dura ceva timp pentru a ajunge la elicopter. Eforturile sunt în curs de desfășurare și sperăm să ajungem la o rezolvare în curând. Este o zonă complicată, iar stabilirea contactului este dificilă. Așteptăm ca echipele să ajungă în zonă pentru mai multe informații”, a declarat Vahidi.

Presa afirmă că nu au fost găsite încă urme ale aeronavei și că în căutări sunt implicați câini de salvare și drone.

„Distinsul președinte și însoțitorii săi se întorceau la bordul unor elicoptere și unul dintre elicoptere a fost forțat să aterizeze de urgență din cauza vremii nefavorabile și a ceții. Diverse echipe de salvare sunt pe drum spre regiune, dar din cauza vremii nefavorabile și a ceții s-ar putea să dureze până vor ajunge la elicopter. Zona este puțin accidentată și este dificil de realizat contactul. Așteptăm ca echipele de salvare să ajungă la locul aterizării și să ne ofere mai multe informații”, a declarat ministrul de interne Ahmad Vahidi în comentarii difuzate la televiziunea de stat.

Tasnim News a anunțat pe Telegram: „A avut loc un accident cu elicopterul care îl transporta pe președinte în Azerbaidjanul de Est. Unele știri indică faptul că elicopterul care îl transporta pe președintele Raisi a avut un accident în Azerbaidjanul de Est. Cu toate acestea, unii dintre însoțitorii președintelui din acest elicopter au reușit să contacteze centrul și astfel s-a mărit speranța de încheiere a acestui incident fără pierderi de vieți omenești. În acest convoi au fost prezente trei elicoptere, două elicoptere care transportau niște miniștri și oficiali au ajuns la destinație în siguranță”.

Din primele informații Raisi călătorea în provincia Azerbaidjan de Est a Iranului. Televiziunea de stat și postul de știri IRNA au declarat că ministrul de externe Hossein Amirabdollahian , guvernatorul Azberbaijanului de Est Malik Rahmati și Mohammed Ali Ale-Hashem, imamul din Tabriz, se aflau la bordul elicopterului care a suferit o „aterizare forțată”.

Imaginile făcute astăzi îl arată pe Ebrahim Raisi imortalizat alături de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Cei doi au inaugurat barajul Qiz Qalasi, construit pe râul Aras, care trece de-a lungul graniței dintre cele două țări.

Ebrahim Raisi

Alte două elicoptere care călătoreau în convoi au aterizat în siguranță, a declarat oficialul municipal Ali Zakari presei. Surse diverse au oferit versiuni contradictorii ale incidentului, Mehr susținând că președintele Raisi a aterizat în siguranță în Tabriz.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a condus anterior justiția din țară. El este văzut ca un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști au sugerat că, în cele din urmă, l-ar putea înlocui pe liderul religios în vârstă de 85 de ani.

Vezi si alte articole...